БиХ на зачељу ЕУ пута: Због политичких несугласица нема напретка

N1
БиХ на зачељу ЕУ пута: Због политичких несугласица нема напретка

Сарајево - Два дана су остала до објављивања нове Стратегије Европске комисије за земље Западног Балкана. Тиме би требало да буду дефинисани будући кораци Србије, Црне Горе, Албаније, Македоније, Косова и наше земље на путу ка ЕУ.

Босна и Херцеговина је према испуњеним условима - уз Косово, на самом зачељу. Један од кључних европских услова - спровођење пресуде Сејдић и Финци и низа сличних овој - и даље је камен спотицања бх. политике.

Измјене Изборног закона - у изборној години постало је полигон за уцјене и оптужбе. Договор се не назире.

У Бриселу је било бурније - него је првобитно дјеловало. Уз Изборни закон - тема и тзв. Ливањска декларација. Бакир Изетбеговић тврди како је Драган Човић, пред европским званичницима оптужио Бошњаке да теже исламском калифату. Изетбеговић му, каже, запријетио да ће изаћи са састанка.

"То је требало поткопати нашу позицију. Онда је то нажалост господин Драган Човић, члан Предсједништва БиХ, поновио тамо - да је проблем у БиХ крајња бошњачка десница која прави проблеме и која жели исламску републику у БиХ. То је тешка манипулација којој је намјера поткопати бошњачку позицију", изјавио је Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва БиХ.

Међутим, ни пред Европом којој сви декларативно теже - ни један ни други, нису попустили у ставовима о Изборном закону. Стога је ствар у руке узео и Младен Иванић. Страхује, каже, од свеопште кризе. О проблему обавијештен и генерални секратар УН-а, Мирослав Лајчак.

Политичке разлике о овом питању могле би да доведу до озбиљне политичке нестабилности и застоја на европском путу БиХ.

Иванић и Лајчак заједнички су оцијенили да БиХ треба да искористи тренутну позитивну климу унутар европских институција у Бриселу и учини све како би направила одлучујући искорак ка стицању статуса кандидата.

Унија је и раније нудила рјешења овог питања - примјера ради тзв. Фулеов модел.

Међутим , ни тада - ни данас - овдје није било политичке воље. Данас, након усвојене Апелације Љубића - активна је и апелација Борјане Кришто. Нова оспоравања. Овога пута Устава. А активна је поново и кандидатура Жељка Комшића - као додатна фрустраија странкама с хрватским предзнаком које су најчвршће у ставовима о измјени Изборног закона. Но у ДФу то не гледају тако.

"Свјесни смо да прича око Изборног закона иде можда у два смјера. Један смјер је прављење једне националне хомогенизације у предизборном процесу, а други смјер који иде паралелно с овом хомогенизацијом је остваривање ратних циљева политичких елита које су и у рату водили одређене процесе", изјавио је ДФ-ов Милан Дуновић.

Међутим,  гдје се у све то уклапају изјаве владајућих о напретку на ЕУ путу?

Током посљедње посјете европски комесар за проширење Јоханес Хан - није био одушевљан постигнућима. Предсједника Европске комисије, Јункера, политика дочекује у устаљеној атмосфери - нико ни са ким. А на чему ће се базирати предстојећа Стратегија?

"Мислим да ће Стратегија послати јасну поруку да ће све зависити од резултата сваке посебне земље а посебно када су у питању владавина права и борба против корупције", изјавио је Ларс-Гуннар Њигемарк.

А истраживања бројна кажу да у БиХ нема помака, не добијамо битку против корупције. И овдје смо, уз Косово - најгоре рангирана европска држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана