BiH na raportu zbog “Sejdića i Fincija”

V. K.
BiH na raportu zbog “Sejdića i Fincija”

Sarajevo - Komitet za implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu pozvao je zbog nesprovođenja odluke u predmetu “Sejdić i Finci” na raport članove delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

- Sastanak je zakazan za utorak u Strazburu u okviru proljećnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i moguće je da na adresu BiH stignu novi zahtjevi kada je riječ o sprovođenju te odluke, za koju je RS davno ponudila prihvatljivo rješenje - kaže član delegacije BiH Milica Marković.

BiH je u proteklom periodu, kada je riječ o Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, imala i problem jer jedina od 24 zemlje nije imala kandidata za potpredsjednika tog evropskog tijela, s obzirom na to da nije bilo saglasnosti među članovima delegacije. Novi saziv delegacije je, kaže Markovićeva, nastavio da ide tim stazama jer su članovi, čije stranke čine vladajuću većinu na nivou BiH - SDA, HDZ i DF samovoljno predložili Mladena Bosića iz SDS-a da bude u rukovodstvu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

- Bosić je član stalne delegacije, ali je i potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, tako da se o njemu kao kandidatu nije glasalo na sjednici delegacije nego je rečeno da je to uradio Kolegijum Predstavničkog doma. Nisu me ništa ni pitali o kandidaturi. Rečeno je da je to odredio Kolegijum i da je to to. Podršku Bosiću dali su Senad Šepić, koji je izabran za šefa delegacije, te članovi Borjana Krišto i Željko Komšić - rekla je Markovićeva.

Nije mogla da kaže da li će podržati Bosićevu kandidaturu na samoj sjednici Parlamentarne skupštine. On će, ako bude imenovan za potpredsjednika, na tom mjestu biti samo do kraja ove godine jer BiH kasni sa prijedlogom.

Proljećno zasjedanje Parlamentarne skupštine počinje u ponedjeljak i trajaće do kraja sedmice, a očekuje se da će biti pokrenuta tema o BiH, s obzirom na to da 19. maja od Belgije preuzima predsjedavanje Komitetu ministara Savjeta Evrope.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana