БиХ на рапорту због “Сејдића и Финција”

В. К.
БиХ на рапорту због “Сејдића и Финција”

Сарајево - Комитет за имплементацију пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру позвао је због неспровођења одлуке у предмету “Сејдић и Финци” на рапорт чланове делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе.

- Састанак је заказан за уторак у Стразбуру у оквиру прољећног засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе и могуће је да на адресу БиХ стигну нови захтјеви када је ријеч о спровођењу те одлуке, за коју је РС давно понудила прихватљиво рјешење - каже члан делегације БиХ Милица Марковић.

БиХ је у протеклом периоду, када је ријеч о Парламентарној скупштини Савјета Европе, имала и проблем јер једина од 24 земље није имала кандидата за потпредсједника тог европског тијела, с обзиром на то да није било сагласности међу члановима делегације. Нови сазив делегације је, каже Марковићева, наставио да иде тим стазама јер су чланови, чије странке чине владајућу већину на нивоу БиХ - СДА, ХДЗ и ДФ самовољно предложили Младена Босића из СДС-а да буде у руководству Парламентарне скупштине Савјета Европе.

- Босић је члан сталне делегације, али је и потпредсједавајући Представничког дома Парламента БиХ, тако да се о њему као кандидату није гласало на сједници делегације него је речено да је то урадио Колегијум Представничког дома. Нису ме ништа ни питали о кандидатури. Речено је да је то одредио Колегијум и да је то то. Подршку Босићу дали су Сенад Шепић, који је изабран за шефа делегације, те чланови Борјана Кришто и Жељко Комшић - рекла је Марковићева.

Није могла да каже да ли ће подржати Босићеву кандидатуру на самој сједници Парламентарне скупштине. Он ће, ако буде именован за потпредсједника, на том мјесту бити само до краја ове године јер БиХ касни са приједлогом.

Прољећно засједање Парламентарне скупштине почиње у понедјељак и трајаће до краја седмице, а очекује се да ће бити покренута тема о БиХ, с обзиром на то да 19. маја од Белгије преузима предсједавање Комитету министара Савјета Европе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана