БиХ на оружју и војној опреми обрнула пола милијадре евра

Срна
БиХ на оружју и војној опреми обрнула пола милијадре евра

Сарајево - Вриједност спољнотрговинског промета оружја, војне опреме и робе посебне намјене у 2016. години, према издатим исправама, износила је 477.651.732 евра и повећана је за 85,4 одсто у односу на 2015. годину, наводи се у извјештају којег је данас усвојио Савјет минстара.

Из Савјета министара саопштено је да је на данашњој сједници на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа БиХ усвојен Извјештај о издатим исправама и одбијеним захтјевима за издавање исправа за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене за 2016. годину.

Усвојен је и Извјештај о реализацији издатих исправа за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и роба посебне намјене за 2016. годину.

Вриједност извоза робе са Заједничке листе оружја и војне опреме према издатим дозволама за извоз у извјештајном периоду, а на основу профактура, износила је 305.025.719 евра, док је вриједност увоза износила 38.113.123 евра.

Издата је 201 дозвола за извоз у 50 земаља свијета и 117 дозвола за увоз из 30 земаља свијета, а одбијена су три захтјева за издавање дозвола за извоз оружја и војне опреме у укупној вриједности 351.566 евра те један захтјев за увоз оружја и војне опреме у вриједности 102.903 евра због неиспуњене процедуре прописане законом.

Савјет министара је данас прихватио Изјаву подршке дигиталној агенди за западни Балкан, коју ће Министарство комуникација и транспорта доставити Предсједништву БиХ, а за потписника је предложен предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Изјаву би требало да потпишу представници Албаније, БиХ, Македоније, Црне Горе, Србије и самопроглашеног Косова у Софији у четвртак, 17. маја.

Потписници се овом изјавом обавезују да раде на рјешавању питања попут смањења трошкова роминга, развоја е-владе, е-набавке, е-здравства и других питања значајних за грађане региона.

Савјет министара упознао се о Информацији о годишњем пакету проширења Европске комисије из априла, који укључује седам засебних извјештаја у којима је процијењено спровођење политике проширења ЕУ у земљама региона.

У Информацији Дирекције за европске интеграције Савјета министара наводи се, између осталог, да је Европска комисија припремила “привремени извјештај” о БиХ јер је у току поступак израде мишљења о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ.

Савјет министара потврдио је данас интерес за учешће БиХ у програму ЕУ “Правосуђе”.

Тај програм је усмјерен на даљи развој европског подручја правде, који се заснива на узајамном признавању и повјерењу држава чланица развијањем правосудне сарадње у грађанскоправним и кривичноправним питањима, а подржава и дјеловање ЕУ на подручју сузбијања употребе и промета дрогама.

Укупан буџет за спровођење Програма у периоду 2014-2020. године износи 377,6 милиона евра.

На данашњој сједници усвојена је и информација Министарства безбједности о усвајању Извјештаја о усклађености БиХ са препорукама Група земаља за борбу против корупције Савјета Европе /Греко/ у четвртом кругу евалуације, који је био посвећен теми “Спречавање корупције међу члановима парламента, судијама и тужиоцима”.

Од 15 Греко препорука из Извјештаја четвртог круга евалуације, њих 11 дјелимично је спроведено, а четири препоруке нису спроведене.

Савјет министара упознат је о информацији Дирекције за економско планирање БиХ о перспективама за БиХ 2019-2021. године у којој се наводи да се у овом периоду очекује осјетнији економски напредак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана