БиХ на мапи свјетских инвеститора

Жељка Домазет
БиХ на мапи свјетских инвеститора

Сарајево - Годишњи састанак Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), који почиње данас у Сарајеву, изузетна је шанса за БиХ да презентује своје потенцијале и прилика да буде упућена порука да је овај регион добро мјесто за инвестиције.

Поручили су ово јуче предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић. Звиздић је рекао да се очекује више од двије хиљаде учесника, а прије свега лидера земаља региона. Како каже, ово ће бити одлична прилика да се БиХ прикаже у много позитивнијем свјетлу. Он је казао да је ЕБРД инвестирао 12 милијарди евра на простору западног Балкана, а да је само у прошлој години уложио милијарду евра кроз 67 пројеката.

Истакао је да је у 2018. години у БиХ инвестирано 200 милиона евра, а да очекује да ће тај износ у 2019. години достићи и 300 милиона евра. Звиздић је рекао да је ЕБРД инвестирао више од двије милијарде евра у БиХ од свог оснивања, те да ће у фокусу и даље бити изградња коридора 5Ц, као и средства повезана са енергетским сектором и развојем малих и средњих предузећа.

- Наша намјера је да повећамо ниво улагања ЕБРД-а у приватни сектор - рекао је Звиздић, истичући да су и даље важни транспортна, енергетска и дигитална инфраструктура, која је неопходна за развој.

Он је казао да је ријеч о једном од најзначајнијих економских догађаја у региону, који је и изванредна прилика да се повежу инвеститори и улагачи с онима који креирају пројекте.

- Циљ је да БиХ постане дио Европе у сваком смислу, због чега се БиХ неће представљати као земља јефтине радне снаге и природних ресурса. Потребно је што квалитетније и искреније повезивање у региону - казао је Звиздић.

Он је додао да БиХ трпи због такси које је увело самопроглашено Косово и да је приједлог да се не иде с реципрочним мјерама јер то не би имало скоро никакав ефекат. Рекао је да БиХ наставља да инсистира на укидању такси. На питање да ли очекује да ће састанак “одледити” односе у регији, а прије свега на релацији између БиХ, Хрватске и Србије, Звиздић је одговорио да није било никаквих дисонантних тонова, те да БиХ остаје фокусирана на јачање процеса на западном Балкану и да не постоји никаква друга варијанта осим процеса сарадње, помирења и економског повезивања.

Министар Мирко Шаровић рекао је да припреме теку на најбољи начин. Додао је да је са прекјучерашњим даном регистровано 2.886 учесника, 82 делегације и још 300 пријављених који чекају провјере.

- Више од 40 догађаја у три дана. За нас је посебно важно, прво да покажемо да смо способни да организујемо један овако важан догађај и друго да се представимо као земаља која је добро мјесто за инвестиције - казао је Шаровић.

Безбједност

Што се тиче безбједносног аспекта састанка, Звиздић је рекао да на томе раде све полицијске агенције са нивоа БиХ, а које сарађују са нижим нивоима. Он је казао да је сигуран како ће све протећи у најбољем реду, истичући да је ЕБРД задовољан озбиљношћу приступа БиХ организацији овог састанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана