BiH mora zaštititi ribu, šećer, vino i povrće

Željka Domazet
BiH mora zaštititi ribu, šećer, vino i povrće

Sarajevo - Savjet ministara BiH utvrdio je na jučerašnjoj sjednici prijedlog pregovaračke pozicije BiH u pregovorima sa Evropskom komisijom o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i uputio ga Predsjedništvu BiH.

Prilikom pregovora delegacija BiH imaće zadatak da iznađe prihvatljivo rješenje, zasnovano na uvažavanju uzajamnih interesa.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da detalji pregovaračke pozicije nisu za javnost, ali da je prijedlog pregovaračkog tima BiH da bude zaštićen minimum interesa BiH.

- Prijedlog je da se zaštite ključne linije koliko je to moguće, ali da i BiH sa svoje strane zatraži odgovarajuće kvote koje se tiču ključnih proizvoda. To se odnosi na ribu, šećer, vino, voće i povrće te da bude omogućen izvoz pilećeg mesa i konzumnih jaja u EU. To su, rekao bih, osnovna načela, a detalji ostaju za pregovore i to je uobičajena praksa - rekao je Šarović. Naglasio je da ni Evropska komisija ne izlazi sa svojom pregovaračkom pozicijom. Dodao je da pregovori BiH i Evropske komisije počinju 16. februara u Sarajevu, te da će Predsjedništvo BiH najdalje za dva dana dati svoje mišljenje o prijedlogu pregovaračke pozicije.

Pregovori između BiH i Evropske komisije o adaptiranju SSP-a otvoreni su na zahtjev Hrvatske koja je, pozivajući se na principe tradicionalne trgovine, zatražila da joj i nakon ulaska u EU budu omogućene povlastice koje je ranije imala u trgovini sa BiH na osnovu CEFTA sporazuma. U RS upozoravaju da bi to značilo otvaranje granica za robu iz cijele EU, što bi u potpunosti uništilo agrarni sektor.

Vlada RS nezadovoljna je prvim razgovorima jer stvari koje su na stolu ne idu u korist domaćoj proizvodnji, niti su usaglašene unutar BiH, te je upozorila da bi otvaranje domaćeg tržišta za robu iz EU bilo višestruko štetno za agrarni sektor. Delegacija BiH koja pregovara postupa na osnovu pregovaračke platforme Predsjedništva BiH koje je pristalo na princip tradicionalne trgovine i fazno otvaranje tržišta BiH.

Šarović je kazao da zahtjev EU za prihvatanje principa takozvane tradicionalne trgovine nije obavezujući za BiH i da je taj zahtjev za BiH i njene poljoprivredne proizvođače neprihvatljiv i potencijalno poguban. 

Šef Pregovaračkog tima BiH sa Evropskom komisijom Hamdo Tinjak rekao je da je Savjet ministara usvojio osnove za početak pregovora sa Evropskom komisijom imajući u vidu pristupanje Hrvatske EU.

- Možemo očekivati pozitivno mišljenje. Očekujem napredak, ali mislim da do toga neće doći na prvom sastanku - rekao je Tinjak. Upitan da li će BiH unazaditi ovi pregovori, Tinjak je rekao da se na to pitanje ne može tako jednostavno odgovoriti.

- Što se mene tiče, pristupanje EU je prioritet broj jedan. A logično je da negdje dobijate i gubite. Imate pristupne fondove, EU je otvorila fondove da bi države koje su u procesu pristupa koristile te fondove - rekao je Tinjak.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić rekao je za "Glas Srpske" da očekuje da pregovori neće biti vođeni na štetu BiH i njenih poljoprivrednih proizvođača.

- Nadam se da će domaća poljoprivredna proizvodnja biti zaštićena i da će naši poljoprivrednici moći da ostanu mirni - rekao je Klokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana