БиХ мора исплатити Абу Хамзи 9.000 евра

Срна
БиХ мора исплатити Абу Хамзи 9.000 евра

Босна и Херцеговина мораће исплатити 9.000 евра Имаду Ал Хусину познатијем као Абу Хамза због кршења Европске конвенције о људским правима, одлучио је данас Европски суд за људска права.

У једногласно усвојеној пресуди наведено је да је Европски суд за људска права утврдио повреду члана 5. става 1. Европске конвенције о људским правима, а која се односи на право на слободу и сигурност. Утврђено је да је у случају Ал Хусеина овај члана повријеђене због притвора у којем се налазио у БиХ од августа 2014. године до сепетембра 2016. године.

Суд је утврдио да члан 5. став 1. није повријеђен када је ријеч о притвору у периоду од јула 2012. године до марта 2013. године и у периоду од марта 2014. године до августа 2014. године као и да није повријеђен став 4. истог члана (поступак о законитости притвора).

Овај случај односио се на Имада ал Хусина, познатијег као Абу Хамза, држављанин Сирије с пребивалиштем у Сарајеву, који је ухапшен 5. октобра 2008. у акцији више безбједносних агенција због процјене надлежних да представља опасност по националну безбједност.

Држава Босна и Херцеговина држала је Ал Хусина у притвору док је тражила државу у коју би он могао бити депортован. Суд је утврдио да од аугуста 2014. године ниједна земља није била вољна прихватити Ал Хусина који је класифициран као пријетња по националну безбједност.

Он није пуштен на слободу све до фебруара 2016. године јер је БиХ тражила земље које би га евентуално прихватиле. Међутим, тај период трајања притвора довео је до кршења његових људских права.

БиХ контактирала је 38 земаља с циљем да се Ал Хусин пребаци у трећу земљу међутим све земље су одбиле захтјев који је подношен од септембра 2012. године. Од августа 2014. године држава БиХ контактирала је Канаду, Казахстан, Турску, Уједињене Арапске Емирате те покушала ступити у контакт са Саудијском Арабијом. Након што су све земље одбиле примити Ал Хусина, он је пуштен из притвора.

“Суд је закључио да Босна и Херцеговина треба подносиоцу захтјева исплатити 9.000 евра у односу на нематеријалну штета”, пише у пресуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана