БиХ мора брже ка просперитету

Филип Хамонд, министар иностраних послова Велике Б
БиХ мора брже ка просперитету

Хиљаде вас је 12. октобра изашло на биралишта диљем БиХ како би гласали за политичке странке и вође који ће представљати вас и вашу земљу у наредне четири године. Ове четири године биће одлучујуће за будућност БиХ и за све њене разнолике народе.

Рећи ћу искрено и као пријатељ да се тренутна стагнација у вашој земљи мора окончати. Превише је корупције и неефикасности. Нема довољно радних мјеста, посебно за младе људе. Превелик број ваших факултетски образованих младих су или незапослени или напуштају своје породице и своју земљу. Ваши системи образовања и здравства су далеко испод стандарда било гдје друго у Европи. Најхитније питање је економска ситуација, која је и у ФБиХ и у РС озбиљна и неодржива. Промјена се мора десити. Уједињено Краљевство жели да та промјена буде позитивна и набоље.

Да будемо јасни, ово нису изазови који се могу ријешити позајмицом од неколико милиона евра било од Међународног монетарног фонда, Свјетске банке, ЕУ, Русије или од неког другог. Ово су дубоко укоријењени системски проблеми који су одраз комплексности бирократије, слабости економије и посебних интереса неких политичких вођа и компанија у државном власништву који желе да задрже нефункционални статус кво. Конкурентност глобалне економије се повећава. Позајмице, без обзира на то од кога узете, морају се вратити са каматом. Трошење туђег новца је исувише лако, али је изазов помоћи БиХ да заради свој новац.

Није прекасно, али они које сте ви изабрали морају престати да само попуњавају пукотине и почети да имплементирају програм озбиљних политичких, социјалних и економских реформи. Ми чврсто вјерујемо да БиХ може успјети. Ми вас желимо видјети у Европској унији и NATO-у, гдје као земља која је у срцу Европе и са тако значајном улогом у заједничкој историји, чврсто и припадате. Ми вам можемо помоћи у реформама које су вам потребне да успијете, као што то раде остали у региону. Али, ми не можемо више од вас самих жељети бољу будућност за вас.

Детаљно смо пратили изборну кампању и у многим пољима нас је забринула, али и дала простор за наду. Забринула, јер је било превише говора о разликама и подјелама. Пробудила наду, јер је, више него у прошлости, постојао стварни фокус скоро свих странака на потребу да се ради на кључним социоекономским реформама које могу помоћи да економија постане конкурентнија, да се да подстицај приватном сектору, да се отворе нова радна мјеста и да се привуку стране инвестиције.

Избори су иза нас и сада је вријеме да се крене са конкретним дјеловањем. Први корак је да политичари засучу своје рукаве и формирају владајућу коалицију. Изазови који су пред БиХ не могу чекати да прођу мјесеци у расправама ко ће добити коју позицију. Умјесто на позиције и подршку, странке се морају усмјерити на политике и приоритете којима ће се доћи до конкретних резултата.

Ми смо спремни да радимо са новоизабраним вођама из свих странака на позитивном, европском плану. Они морају престати размишљати на етничким принципима и почети размишљати на економским принципима. Не губите драгоцјено вријеме у расправама о референдумима и отцјепљењу. То се неће десити. Ми имамо законску обавезу да штитимо територијални интегритет БиХ и једнако смо предани тој одговорности сада, као што смо били и када је Дејтонски мировни споразум потписан прије 19 година. Прекрајање граница на Балкану је завршено.

Најбољи смо када се ујединимо. БиХ у томе није изузетак - било док навијате за вашу репрезентацију на Свјетском првенству или док помажете својим комшијама након грозних поплава које су се десиле ове године. И ваше вође морају радити као један тим ако је циљ да још једном заједно постигнемо успјех у покретању ваше земље напријед.

Ово је избор који су ваши сусједи направили. Хрватска се придружила ЕУ. Србија је почела приступне преговоре почетком године. Албанија је добила статус кандидата. Ми желимо да им се ви придружите, јер је придруживање ЕУ и NATO-у најбољи начин да буде обезбијеђена ваша сигурност и просперитет, а са тим и сигурност и просперитет Европе - и то је оно што је за све нас снажан стратешки интерес. Ако направите такав избор, онда ће вам Британија и наши европски партнери дати подршку на сваком дијелу тог пута.

Филип Хамонд, министар иностраних послова Велике Британије

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана