BiH mora biti spremna za novi trgovinski rat

Vedrana Kulaga
BiH mora biti spremna za novi trgovinski rat

Sarajevo - BiH mora definisati zaštitne mjere koje će preduzeti kako bi spriječila veće posljedice trgovinskih sporova kao što je ovih dana bio sa enormnim povećanjem taksi za pregled voća i povrća prilikom uvoza u Hrvatsku, stav je Spoljnotrgovinske komore BiH.

Iako je Hrvatska u petak vratila na snagu stari pravilnik za uvoz voća i povrća iz zemalja koje nisu dio EU, prema kojem je taksa za inspekcijski nadzor proizvoda ponovo 24, a ne 527 maraka, kako je bilo definisano spornim pravilnikom, koji je uzburkao strasti u regionu, u Spoljnotrgovinskoj komori naglašavaju da je potrebno preduzeti mjere. Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je naglasio da, i pored povoljnog raspleta situacije u vezi sa Hrvatskom, BiH mora da povuče nove poteze i da u skladu sa mjerama koje joj stoje na raspolaganju dodatno zaštiti svoju proizvodnju.

- Neću reći da je neko pobijedio u ovom sporu, već da smo se vratili u normalu. Sada ćemo insistirati da se, kao što se sastaju predsjednici komora i razgovaraju o problemima, tako sastaju i ministri zemalja regiona bar jednom mjesečno da bi pričali o svim mogućim temama i da ne bi došlo do iskakanja sa bilo koje strane bilo da je riječ o vancarinskim ili carinskim barijerama - rekao je Bojić.

Posljednje vancarinske barijere iz Hrvatske su, kaže Bojić, bile inicijalna kapisla koja je uozbiljila ministre iz regiona, navela ih da više razmišljaju i razgovaraju, uvažavaju jedni druge, ali i da slušaju glas privrede.

- Mi ćemo uskoro uputiti zahtjev Savjetu ministara BiH za bolju zaštitu domaće proizvodnje. Zatražićemo putem Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da bude donesena odluka koja će jednostavno glasiti - ako neka zemlja donese mjeru kojom će napraviti segregaciju nad proizvodima, odnosno proizvođačima ili potrošačima u BiH, automatski će takva mjera biti primjenjivana i u BiH. Onaj ko posegne za tim mjerama, uveo ih je automatski sam sebi. Ne mora značiti da će biti donesena od strane Savjeta ministara BiH, ali će je uvijek imati u ladici i moći donijeti u roku od 24 časa ako se dese neprilike. Ne zagovaram kontramjere, ali želim da se sve ono što drugi žele nama, njima desi - rekao je Bojić i dodao da poljoprivrednici u posljednjem sporu sa Hrvatskom nemaju pravo da traže odštetu, jer je sve rađeno po propisima i zakonima.

Srbija je nedugo poslije podizanja nameta u Hrvatskoj počela da uzvraća kontramjerama. Privredna komora Srbije izrazila je u petak zadovoljstvo zbog povlačenja spornog pravilnika u Hrvatskoj, koja se našla pod snažnim pritiskom BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore. Direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom u Privrednoj komori Srbije Nenad Đurđević kazao je da ima potvrdu da je mjera koju su uvele hrvatske vlasti vraćena i da je sve isto kao i prije.

- Komora prikuplja informacije od svojih članica kako se odvija uvoz, a očekujemo da će sve biti brzo normalizovano. Pozivamo vlade regiona da i u ostalim oblastima koje su važne za privredu uspostave takvu vrstu koordinacije i razgovora da bismo izbegli ovakve mere, koje su sigurno motivisane unutrašnjom političkom i ekonomskom potrebom, ali koje imaju i posledice po regionalnu saradnju i trgovinu, što nije dobro - dodao je Đurđević.

Ministri zemalja regiona o usklađivanju cjenovnika zemalja u regionu razgovaraće na sastanku koji bi uskoro trebalo da bude održan u Skoplju.

Isporuka voća

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović rekao je u petak da je dobro što je Hrvatska vratila naknade za inspekcijski nadzor sa 527 na 27,70 KM. On je istakao da bi voćari trebalo da počnu isporuku kupcima u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana