БиХ мора бити спремна за нови трговински рат

Ведрана Кулага
БиХ мора бити спремна за нови трговински рат

Сарајево - БиХ мора дефинисати заштитне мјере које ће предузети како би спријечила веће посљедице трговинских спорова као што је ових дана био са енормним повећањем такси за преглед воћа и поврћа приликом увоза у Хрватску, став је Спољнотрговинске коморе БиХ.

Иако је Хрватска у петак вратила на снагу стари правилник за увоз воћа и поврћа из земаља које нису дио ЕУ, према којем је такса за инспекцијски надзор производа поново 24, а не 527 марака, како је било дефинисано спорним правилником, који је узбуркао страсти у региону, у Спољнотрговинској комори наглашавају да је потребно предузети мјере. Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић је нагласио да, и поред повољног расплета ситуације у вези са Хрватском, БиХ мора да повуче нове потезе и да у складу са мјерама које јој стоје на располагању додатно заштити своју производњу.

- Нећу рећи да је неко побиједио у овом спору, већ да смо се вратили у нормалу. Сада ћемо инсистирати да се, као што се састају предсједници комора и разговарају о проблемима, тако састају и министри земаља региона бар једном мјесечно да би причали о свим могућим темама и да не би дошло до искакања са било које стране било да је ријеч о ванцаринским или царинским баријерама - рекао је Бојић.

Посљедње ванцаринске баријере из Хрватске су, каже Бојић, биле иницијална каписла која је уозбиљила министре из региона, навела их да више размишљају и разговарају, уважавају једни друге, али и да слушају глас привреде.

- Ми ћемо ускоро упутити захтјев Савјету министара БиХ за бољу заштиту домаће производње. Затражићемо путем Министарства спољне трговине и економских односа БиХ да буде донесена одлука која ће једноставно гласити - ако нека земља донесе мјеру којом ће направити сегрегацију над производима, односно произвођачима или потрошачима у БиХ, аутоматски ће таква мјера бити примјењивана и у БиХ. Онај ко посегне за тим мјерама, увео их је аутоматски сам себи. Не мора значити да ће бити донесена од стране Савјета министара БиХ, али ће је увијек имати у ладици и моћи донијети у року од 24 часа ако се десе неприлике. Не заговарам контрамјере, али желим да се све оно што други желе нама, њима деси - рекао је Бојић и додао да пољопривредници у посљедњем спору са Хрватском немају право да траже одштету, јер је све рађено по прописима и законима.

Србија је недуго послије подизања намета у Хрватској почела да узвраћа контрамјерама. Привредна комора Србије изразила је у петак задовољство због повлачења спорног правилника у Хрватској, која се нашла под снажним притиском БиХ, Србије, Македоније и Црне Горе. Директор Сектора за економске односе са иностранством у Привредној комори Србије Ненад Ђурђевић казао је да има потврду да је мјера коју су увеле хрватске власти враћена и да је све исто као и прије.

- Комора прикупља информације од својих чланица како се одвија увоз, а очекујемо да ће све бити брзо нормализовано. Позивамо владе региона да и у осталим областима које су важне за привреду успоставе такву врсту координације и разговора да бисмо избегли овакве мере, које су сигурно мотивисане унутрашњом политичком и економском потребом, али које имају и последице по регионалну сарадњу и трговину, што није добро - додао је Ђурђевић.

Министри земаља региона о усклађивању цјеновника земаља у региону разговараће на састанку који би ускоро требало да буде одржан у Скопљу.

Испорука воћа

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић рекао је у петак да је добро што је Хрватска вратила накнаде за инспекцијски надзор са 527 на 27,70 КМ. Он је истакао да би воћари требало да почну испоруку купцима у иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана