БиХ касни с испуњавањем услова ММФ-а

nezavisne.com
БиХ касни с испуњавањем услова ММФ-а

Бањалука, Вашингтон - Босна и Херцеговина неће усвојити закон о осигурању депозита БиХ до краја мјесеца, иако је то обавеза према Међународном монетарном фонду у склопу аранжмана.

Наиме, у првом прегледу ММФ-а, објављеном у склопу добијања друге транше Продуженог аранжмана од укупно 150 милиона марака, од чега трећина припада РС, речено је да ММФ очекује да закон у парламенту буде усвојен до краја марта.

Међутим, како нам је незванично речено, закон је недавно повучен из парламентарне процедуре из забринутости да би могао пасти приликом гласања, и враћен на поновно разматрање у Савјет министара.

У Савјету министара нам је речено да ће закон пред министре наредне сриједе, а да би онда могао поново бити упућен у парламент средином наредног мјесеца. Да ли ће бити усвојен - засад нико не жели јавно да говори о томе, с обзиром на то да не постоји парламентарна већина на нивоу БиХ.

Незванично, очекује се да текст буде упућен у хитној процедури, чиме би се, уз два гласа бивша СДС-ова посланика - Ђорђе Крчмара и Борислава Бојића, закон могао усвојити без ентитетских ограничења.

Међутим, то није био једини услов који бх. власти нису испуниле... До краја мјесеца ентитетске власти требало је да усвоје идентичну методологију за утврђивање системски важних домаћих банака, међутим, како сада ствари стоје, тешко је очекивати да ће се то десити.

Подсјећања ради, ова методологија је важна за имплементацију меморандума о разумијевању за финансијску стабилност, којег треба усвојити до јуна ове године.

ММФ је, такође, јасно зацртао да власти ФБиХ треба до маја да усвоје закон о порезу на доходак, али и даље није јасно да ли ће се то и десити.

Обавезали су се и на дубинску анализу два телеком оператера у ФБиХ, а ММФ сада очекује да тај посао буде завршен до септембра, међутим остаје отворено питање да ли ће посао на који смо се обавезали још 2016. године бити урађен у року. Ускоро ће се показати да ли је дубинска анализа започета само да би стигао новац ММФ-а, или постоји искрена намјера да се тај посао уради до краја.

Подсјећамо да је Недим Илахи, шеф Мисије ММФ-а за БиХ, недавно "Независним" рекао да телеком оператери не морају бити приватизовани, већ да власти у ФБиХ треба да нађу начин како ће пословање ових јавних предузећа бити у складу са тржишним условима и без оптерећења за буџете.

На наше питање Мисији ММФ-а у Сарајеву да ли су утврђене претходне мјере као услов за наредну траншу, речено нам је да ће се то десити када дође мисија из Вашингтона.

"Радујемо се предстојећим разговорима током прољетног састанка ММФ-а и Свјетске банке у Вашингтону у априлу. Особље ММФ-а ће посјетити БиХ током наредних мјесеци и провести разговоре о другом прегледу реформског програма који је подржан од стране ММФ-а кроз Продужени аранжман", саопштено је након посјете Мисије у БиХ.

ММФ је позвао власти БиХ да појачају напоре на испуњавању услова, а похвалио их је због напретка у области банкарске легислативе.

"У том свјетлу директори пружају охрабрење да се хитно усвоји нови закон о осигурању депозита те подвлаче потребу реформисања ентитетских развојних банака", саопштено је.

Услови

* До краја марта усвојити закон о осигурању депозита

* До краја марта утврдити методологију за системске банке

* До краја маја усвојити федерални закон о порезу на доходак

* До јуна усвојити меморандум о разумијевању за финансијску стабилност

* До септембра завршити дубинску анализу телеком оператера у ФБиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана