BiH kaska za EU šest decenija

Marijana Miljić
BiH kaska za EU šest decenija

Sarajevo - Ekonomski rast od oko tri odsto godišnje je nedovoljan i sa tim tempom razvoja BiH neće dostići standard Evropske unije za 60 godina, ocijenila je Svjetska banka.

Ova globalna finansijska institucija objavila je juče redovni ekonomski izvještaj za zapadni Balkan u kojem su navedene i prognoze privrednog rasta. Stručnjaci Svjetske banke prognoziraju da će BiH ovu godinu završiti sa privrednim rastom od tri odsto, a u najboljem slučaju 3,2 odsto ako budu sprovedene ekonomske reforme.

- BiH sa tim tempom rasta neće dostići standard EU za 60 godina. Zaposlenost u svim zemljama regiona vratila se na nivo od prije 2008. godine i izbijanja globalne ekonomske krize, osim u BiH. U BiH je zabilježen pad nezaposlenosti od oko pet odsto, ali je to niska stopa - rekla je ekonomista Svjetske banke u BiH Sandra Hlivnjak.

U izvještaju je navedeno da izvoz ide uzlaznim tempom, ali da su strane investicije u padu i nedovoljne za povećanje ekonomskog rasta.

- Iako izvoz nastavlja da raste, uvoz može da ima negativan uticaj na ekonomski rast u BiH. Deficit tekućeg računa BiH iznosi oko pet odsto bruto domaćeg proizvoda -  navela je Hlivnjakova.

Stručnjaci Svjetske banke naglasili su i da ključ za privredni rast i kreiranje novih radnih mjesta leži u posvećenosti i napretku u sprovođenju strukturnih reformi.

- Njihovim sprovođenjem bila bi obezbijeđena makrofiskalna stabilnost, razvoj privrede i poboljšanje efikasnosti socijalne potrošnje - kazao je šef Kancelarije Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas.

Ekonomisti međunarodne finansijske institucije naveli su i da vlasti treba da rade na fiskalnoj održivosti, ublažavanju šokova i stavljanju naglaska na strukturne reforme da bi bile uklonjene prepreke za zapošljavanje i povećanje produktivnosti. Istakli su i da su javni prihodi povećani, ali da su budžeti ostali opterećeni.

U ekonomskom izvještaju Svjetske banke navedeno je i da će svih šest zemalja zapadnog Balkana zabilježiti rast u ovoj godini, a da će on u 2018. dostići 3,3 odsto, a u 2019. godini 3,6 procenata. Objasnili su i da je potrošnja dovela do stabilnog rasta u BiH, dok su investicije pokrenule snažan rast u Albaniji, Crnoj Gori i na samoproglašenom Kosovu. Politička kriza pogoršala je raniji prognozirani rast u Makedoniji, a hladna zima u Srbiji.

Siromaštvo

Stručnjaci Svjetske banke naveli su da ekonomski rast u kombinaciji sa otvaranjem radnih mjesta doprinosi padu stope siromaštva u regionu.

- Prognozirana stopa siromaštva za ovu godinu iznosi 23,6 odsto, što je za procenat manje u odnosu na prošlu - navela je Svjetska banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana