БиХ изборе дочекује без јасних правила имплементације изборних резултата

РТРС
БиХ изборе дочекује без јасних правила имплементације изборних резултата

По први пут БиХ изборе дочекује без јасних правила имплементације изборних резултата.

Након што је Уставни суд БиХ у децембру 2016. године, неуставним прогласио одредбе Изборног закона о начину избора делегата у Дом народа Федерације БиХ, услиједили су бројни покушаји да се пронађе валидно законско рјешење.

Због тога је извршна и законодавна власт на нивоу Федерације и законодавна на нивоу БиХ, на прагу кризе и прије одлуке бирача!

Стара правила стављена су ван снаге. Нова, још усаглашена нису! Узалуд су била сва упозорења Централне изборне комисије и јавности – годину и по политичари из Федерације, потрошили су на безуспјешне покушаје! Гласачи ће пут биралишта а да нису сигурни, када ће и хоће ли уопште бити могуће формирати нову власт у том ентитету и завршити процес конституисања дводоме законодавне власти на бх. нивоу.

“Док се не имплементира одлука Уставног суда БиХ доћемо у ситуацију да се неће моћи конституисати Дом народа Федерације, самим тим неће се моћи изабрати предсједник и потпредсједници Федерације као и Влада Федерације, а када је у питању државни ниво неће се моћи конституисати Дом народа Парламента БиХ, каже Вехид Шехић, предсједник Стратешког одбора Коалиције “Под лупом”.

Наиме, компликовани изборни систем састоји се од директног и индиректног бирања међу пријављеним кандидатима. И док у Српској грађани директно на биралиштима одлучују ко ће бити предсједник и потпредсједници, те посланици у Народној скупштини, у Федерацији се директно бирају само посланици у ентитетској и 10 кантоналних скупштина.

Све остале институције власти – министре у влади, предсједника ентитета, потпредсјендике... потребно је да потврди Дом народа који бар за сада, нема законског основа за конституисање. И такав има задатак да изабере по пет хрватских и бошњачких делегата за Дом народа бх. парламента. За разлику од федералног, бх. Дом народа нема одлучујућу улогу у именовању Савјета министара, али има у изгласавању сваког законског рјешења.

Вехид Шехић истиче да се може доћи у једну врсту блокаде, а то би било погубно за грађане БиХ.

Размјере потенцијалне кризе, европски званичници одавно су увидјели. И упозоравали да је ситуација забрињавајућа и да би избори могли да буду нелегитимни. Такве поруке, очигледно нису стизале на праве адресе. Наметања рјешења, тврде, неће бити.

“Ако не дође до рјешења неће се моћи усвајати закони, на крају крајева неће се моћи распоређивати финансијска средства и у крајњој линији ће то довести до кризе. Заправо ће бити одговорност на политичким лидерима на томе што су парализовали овај процес”, истиче Брус Бертон, шеф Мисије ОЕБС-а.

Законско рјешење тешко је очекивати. Још коју седмицу актуелни федерални парламент, тешко да ће – док се резултати избора збрајају – уопште засједати. Посланици који тек буду изабрани – сами без делегата – закон неће моћи изгласати. Распетљати чвор – за сада – привременом одлуком - може једино Централна изборна комисија. Али она и дефинитивно, сада има пречег посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана