БиХ исплатила Страбагу скоро два милиона КМ на основу арбитражне пресуде

klix.ba
БиХ исплатила Страбагу скоро два милиона КМ на основу арбитражне пресуде

Сарајево - Министарство финансија и трезора БиХ исплатило је скоро два милиона КМ аустријској компанији Страбаг Аг по коначној арбитражној пресуди у предмету Страбага против Министарства комуникација и промета БиХ, сазнаје klix.ba.

Уплата је извршена 28. децембра 2017. године, а званично обавјештење које потписује министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда достављено је и Правобранилаштву БиХ.

Ријеч је о новчаним средствима у износу од укупно 940.068,03 еура или 1.838,287.06 КМ. Како сазнајемо, ово није коначна исплата с обзиром на то да ће бити исплаћен и други дио већи од 350.000 еура.

Иначе, Страбаг је на конкурсу 2011. године добио посао градње моста на Свилају, али ова компанија никада није уведена на терен како би започела прве захвате. Како то иначе бива, у том тренутку није била осигурана сва потребна документација, односно грађевинске дозволе и сагласности.

Компанија је због губитака тужила БиХ и Хрватску, с којом се убрзо нагодила, 535.000 еура, али је спор с БиХ завршио на арбитражи гдје је наша држава извукла дебљи крај. Вијеће министара је 2016. упутило писмо намјере Страбагу за постизање евентуалне нагодбе од 1,2 милиона КМ, али то очигледно није прошло како је планирано.

Иначе, истрагу која би требала утврдити ко стоји иза шест година старог пропуста са Страбагом води Тужилаштво БиХ, односно тужилац Мирослав Јањић. Из Министарства саобраћаја и комуникација БиХ у неколико су наврата поручили како подржавају рад истражних тијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана