БиХ има десет хиљада тона вишка муниције и 40.000 комада наоружања

Срна
БиХ има десет хиљада тона вишка муниције и 40.000 комада наоружања

Сарајево - Замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ за операције Мирко Тепшић рекао је данас да Оружане снаге БиХ тренутно располажу са 10.726 тона вишка муниције и минско-експлозивних средстава и 40.000 комада наоружања, што представља организациони, безбједносни и финансијски проблем.

"У овој години, рјешавањем вишка муниције, минско-експлозивних средстава, донирали смо Ираку 573 тоне истог, а уништено је 1.637 тона", рекао је Тепшић на конференцији за новинаре у Сарајеву, поводом обиљежавања 1. децембра - Дан Оружаних снага БиХ.

Он је истакао да вишак наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава представљају и организациони и безбједносни и финансијски проблем, али да ће се учинити све да процес рјешавања проблема вишка иде својом динамиком.

Када је ријеч о деминиру, Тепшић је навео да Оружане снаге БиХ учествују у 20 одсто укупног деминирања на годишњем нивоу.

Према његовим ријечима, ове године планирано је деминирање 3,32 милиона квадратних метара, а до сада је деминирано око 70 одсто, тако да неће бити испуњен план, јер није обезбијеђена довољна подршка деминирању.

Он је истакао да је у току ревидирање стратегије деминирања на нивоу БиХ, јер је према постојећој стратегији планирано да се овај посао заврши до 2019. године, што није могуће спровести.

Када је ријеч о цивилно-војној сарадњи у БиХ, Тепшић је рекао да су у овој години учествовали у гашењу пожара у Широком Бријегу и Требињу, те у три евакуације пацијената ваздушним путем, а било је и једно ангажовање јединица Оружаних снага у спашавању изгубљеног лица на подручју Устиколине.

Према његовим ријечима, инжињерија је била ангажована на изградњи нових и санацију старих и девастираних путева, на изградњи водовода, санацији дјечијих обданишта, те депоније смећа, али и на другим активностима широм БиХ.

Тепшић је додао да се војна и цивилна сарадња односила и на кориштење простора на војним локацијама, углавном за потребе МУП-ова, те цивилних заштита, спортских клубова, те других организација.

"Паралелно с тим, радили смо и на уређењу војних локација, при чему смо санирали 27 километара пута, изградили 600 метара новог пута, уредили противпожарне појасеве на складиштима, те изградили три моста за потребе обуке", навео је Тепшић.

Замјеник министра одбране БиХ Сеад Јусић рекао је да су планови Министарства у наредној години везане за наставак активности из ове године, а тежиште је на учешћу у мировним операцијама, рјешавање вишка наоружања, помоћ цивилном друштву и рјешавање питања неперспективне имовине.

Јусић је навео да припадници Оружаних снага БиХ тренутно учествује у мировним мисијама у Авганистану, са јединицом од 45 припадника, осам штабних официра и два подофицира, те у операцијама на Малију са два припадника, те у Конгу са пет припадника.

Према његовим ријечима, укупно 62 припадника Оружаних снага БиХ учествује у мировним операцијама, а ресорно министарство планира повећати учешће у операцијама подршке миру додатним ангажовањем још 16 припадника на Малију, 10 у Авганистану и један тим за обуку у Централноафричкој Републици.

"У току ове године смо радили на документу жПреглед одбранеж, којим је утврђено да ће Оружане снаге БиХ бројати 9.200 људи, плус цивилна лица, плус 4.500 резервног састава, да ћемо смањити локације са 63 на 57 и да ће бити урађен план модернизације Оружаних снага", поновио је Јусић.

Када је ријеч о књижењу перспективне војне имовине, Јусић је навео да је до сад укњижено 24 локације, 18 је у процесу књижења, а очекује се и окончање судских процеса везаних за имовину.

Он је рекао да Министарство посједује 21 неперспективну локацију, која се што прије мора ријешити.

Говорећи о јавним набавкама, Јусић је рекао да је постигнут висок степен реализације уговора за мартеријална средства и услуге, која су од значаја за функционисање и оперативноист Оружаних снага, као што су прехрамбени и одјевни артикли, гориво, мазиво.

"Када је у питању персонал, Министарство одбране и Оружане снаге БиХ су у односу на формацију, попуњене су са 90,66 одсто. У односу на максимално бројно стање, проценат попуњености је 99,27 одсто", навео је Јусић, додавши да процес подмлађивања тече од 2008. године.

Према његовим ријечима, у овој години је повећан број личних захтјева за престанак професионалне војне службе и отпуштање из Оружаних снага, а као разлог се наводи одлазак у иностранство, запослење у цивилним структурама или отпочињање приватног бизниса, а највише захтјева су поднијели Хрвати.

С обзиром на то да БиХ нема војну академију, Јусић је рекао да се кадар школује у иностранству, а курсеви и обуке се организују у Центру за мировне иоперације Бутмир и Центру за основну обуку Пазарић, Центру за професионални развој Травник, Центру за борбену обуку Мањача, гдје је и Центар за борбене симулације, те у матичним јединицама.

Помоћник министра за међународну сарадњу Зоран Шаиновић рекао је да Министарство одбране и Оружане снаге остварују билатералну војну сарадњу са око 30 партнера, а најинтензивнија билатерална сарадња је са САД, државама регије, чланицама НАТО и ЕУ.

Према његовим ријечима, ови програми обухватају програме обуке, школовања, изградње капацитета и способности, индивидуалне изградње појединаца и друго.

Шаиновић је навео да су у цијелости имплементиране све међународне обавезе које произилазе из докумената ОЕБС-а, УН, а односи се на Министарство одбране и Оружане снаге.

Замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ за ресурсе Сенад Машовић рекао је да тренутно дефинисани ниво буџета ни у једном сегменту не задовољава потребе Министарства одбране и Оружаних снага.

Према његовим ријечима, развијено је пет капиталних пројеката, који би у наредном временском периоду требало да обезбиједе значајно унапређење капацитета способности Оружаних снага.

"Ријеч је о осигуравању и обезбјеђењу оперативности хеликоптера за период 2016-2025, које износи око 300 милиона КМ, осигурање и унапређење оперативности моторних возила за период 2016-2018, које износи 21,2 милиона КМ, набавка опреме за извршење задатака помоћи цивилним органима за реаговање на природне и друге катастрофе 2016-2020 година у износу око 8,8 милиона КМ, те школовање официра за потребе ваздухопловства период 2016-2024, које износи око 7,8 милиона КМ и развијање и добијање нових униформи, у износу око 29 милиона КМ, а односи се на период 2017-2019 година", навео је Машовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана