BiH i Srbija drže ključ stabilnosti

Željka Domazet
BiH i Srbija drže ključ stabilnosti

Sarajevo - BiH je jedan od ključnih partnera Srbije, a i u Evropi, kada se razgovara o političkoj stabilnosti starog kontinenta i zapadnog Balkana, uvijek kažu da to najviše zavisi od odnosa ove dvije zemlje.

Poručila je to tokom jučerašnje posjete Sarajevu predsjednik Narodne skupštine Srbije Maja Gojković naglasivši da Srbija sa BiH želi najbližu saradnju i na političkom i na ekonomskom planu. Gojkovićeva je posjetila Parlament BiH i razgovarala sa članovima kolegijuma oba doma, a sastala se i sa predsjedavajućim Predsjedništva i Savjeta ministara BiH Bakirom Izetbegovićem i Denisom Zvizdićem.

Na sastanku u Parlamentu konstatovano je da je ovo prva zvanična posjeta predsjednika Narodne skupštine Srbije nakon deset godina. Gojkovićeva je kazala da su parlamenti Srbije i BiH iskazali obostranu želju da se ubrza dinamika međusobnih susreta na najvišem nivou.

- Ne treba dozvoliti da kao prvi susedi čekamo da ponovo prođe deset godina, a da ne razgovaramo o saradnji naših država - kazala je Gojković.

Istakla je da parlamenti mogu značajno unaprijediti ukupne odnose dvije zemlje.

- Ne postoje države koje nemaju otvorenih pitanja pa tako i između BiH i Srbije, ali postoji obostrana želja da ih rešavamo - kazala je Gojkovićeva.

Otkrila je da je prihvaćen njen prijedlog da Srbija i BiH potpišu sporazum o saradnji u oblasti evrointegracija.

- Očekujemo da kolege iz BiH predlože tekst sporazuma i da se to realizuje tokom posjete predstavnika oba doma Parlamenta BiH nakon lokalnih izbora u BiH. Najvažnija oblast saradnje Srbije i BiH je ispunjenje spoljnopolitičkog cilja, a to je punopravno članstvo u EU. Jasna je poruka EU da je politika proširenja i dalje na snazi. Spremni smo na razmenu iskustava i dajemo svesrdnu podršku BiH kao što je ona daje nama - kazala je Gojkovićeva i naglasila da su u Narodnoj skupštini Srbije otvoreni i za sporazume u drugim oblastima.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić na čiji poziv je Gojkovićeva stigla u Sarajevo naglasio je da je proširenje saradnje u interesu građana.

- Potrebno je unaprijediti saradnju i u oblasti borbe protiv terorizma, korupcije i kriminala. Zahvalni smo na ponudi da više sarađujemo u vidu evropskih integracija pošto se nalazimo u istom procesu. Srbija je nešto ispred BiH i sigurno može na osnovu svojim iskustva pomoći i nama - rekao je Bosić.

Predsjedavajući Doma naroda Safet Softić je poručio da parlamenti treba da budu mjesto koje će biti generator novih odnosa koji bi trebali da uslijede.

- Opredjeljenje Srbije je da razvija dobar odnos sa BiH. Naša istorija je opterećena otvorenim pitanjima o kojima imamo različite stavove, ali to ne bi trebalo da bude prepreka da razvijamo budućnost - rekao je Softić.

Izetbegović je istakao da je održavanje dobrih odnosa BiH sa susjednim zemljama u vrhu prioriteta spoljne politike. Na sastanku Izetbegovića i predstavnika preostala dva člana Predsjedništva BiH sa Gojkovićevom ocijenjeno je da su odnosi dvije zemlje stabilni i da je saradnja dobra i otvorena.

Zajednički projekti

Denis Zvizdić je u razgovoru sa Majom Gojković istakao značaj dobre regionalne saradnje i naglasio da zemlje mogu ostvariti mnogo veću korist u zajedničkim projektima.

Istakli su da je primjer dobre saradnje nedavno uvrštavanje stećaka iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore na listu UNESCO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana