BiH i Srbija da sarađuju što bolje

Srna
BiH i Srbija da sarađuju što bolje

Beograd- Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenili su na današnjem sastanku u Beogradu da su odnosi ove dvije zemlje veoma važni, ali i da ih treba poboljšati.

Radmanović je nakon sastanka novinarima u Beogradu rekao da će se nastojati da ubuduće BiH i Srbija sarađuju što više i bolje.

"U narednom periodu nema planiranih sastanaka na visokom nivou, osim ako ne bude sastanka rukovodstava Srpske i Srbije zbog specijalnih veza", dodao je Radmanović, istakavši da Srpska odlično sarađuje sa Srbijom, da pojačava ekonomsku saradnju i ima dobre političke odnose.

On je ocijenio da ima načina da odnosi Srbije budu dobri i sa BiH u cjelini, napomenuvši da su članovi Predsjednišva BiH već dolazili u Srbiju, te da Predsjedništvo očekuje u narednom periodu posjetu Nikolića, ali ne ove godine, osim ako se ne dogovore zajedničke aktivnosti povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata, koje je važno i za BiH i za Srbiju.

Radmanović i Nikolić razgovarali su danas i o putu ka EU i ocijenili da treba nastaviti saradnju na tom planu.

Sagovornici su se, o pitanju ukrajinske krize, saglasili da "male zemlje sa prostora Balkana ne treba da uvode sankcije Rusiji".

Radmanović je istakao da u BiH o tom pitanju ne misle svi isto, kao i da nema zvaničnog stava BiH u tom pogledu. "Poznato je da smo se u BiH razišli i oko tumačenja povelje UN i teritorijalnog integriteta i oko legitimiteta vlasti u Ukrajini, dok se Srbija nije upuštala u te detalje", dodao je Radmanović.

On je podsjetio da BiH i Srbija nisu glasale u UN za Rezoluciju o Ukrajini i da su obje zemlje bez podrške stavu EU kada je riječ o sankcijama Rusiji.

Predsjednik Srbije Nikolić nije davao izjave novinarima nakon sastanka, a najavljeno je saopštenje za javnost iz njegovog kabineta.

Radmanović: SNSD i koalicioni partneri suvereno vladaju Srpskom

Predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je da SNSD sa koalicionim partnerima osam godina neprikosnoveno vlada Republikom Srpskom i vrlo uspješno vrši aktivnosti u BiH u ime srpskog naroda iz Srpske, te da jedan broj opozicionih lidera ne vidi prostor za svoje djelovanje dok je to tako.
"Pokušavaju uz pomoć nekih ljudi sa strane da se svi skupe i zajedno uđu u bitku protiv SNSD-a, a mi nemamo ništa protiv toga. Čak mislimo da to može biti interesantna bitka, ukoliko ćemo koristiti argumente, a ne ogovaranja i ružne riječi, što se već sada dešava", rekao je Radmanović novinarima u Beogradu.

On je naveo da je, generalno gledano, odnos vlasti i opozicije isti svuda u svijetu, ali da to dolazi do izražaja pred izbore, kao što je sada slučaj u Republici Srpskoj.

Radmanović je dodao da se ne može danas procijeniti da li će opozicija u Republici Srpskoj moći da se ujedini.

"Međutim, mislim da se već može procijeniti kako će se sve ovo završiti, ali nema smisla da ja to kažem", rekao je Radmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana