БиХ губи драгоцјено вријеме

Жељка Домазет
БиХ губи драгоцјено вријеме

Сарајево - Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан упутио је нову поруку политичарима у БиХ рекавши да формирање Савјета министара, али и власти на федералном нивоу не би требало да буде условљавано.

Хан је рекао да земља без извршне власти није у позицији да поново покрене реформе потребне за интеграцију у ЕУ.

- БиХ губи драгоцјено вријеме, на штету својих грађана - истакао је Хан.

Он је навео да је током своје посљедње посјете Сарајеву препоручио Савјету министара да разговарају о мишљењу Европске комисије и његовом праћењу тек након што буде формирана власт на нивоу БиХ. Према његовим ријечима, ЕУ треба неке саговорнике с којима би разговарала о томе како БиХ планира адресирати приоритете који су идентификовани у мишљењу.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Душанка Мајкић рекла је за “Глас Српске” да је ријеч о тоталној блокади конституисања власти на нивоу БиХ.

- Евидентно је да је СДА, бошњачка странка, одлучила да погази право српског народа да својим гласом учествује у састављању извршне власти на нивоу БиХ. На сличан начин је СДА током избора одлучила да хрватском народу оспори да имају свог легитимног представника у Предсједништву БиХ. То говори да су СДА потребни они који ће ћутећи прелазити преко свих насртаја на Републику Српску и на један народ - рекла је Мајкићева.  Додала је да БиХ нико озбиљно из ЕУ и других међународних институција неће озбиљно третирати док се не успостави власт на нивоу БиХ.

Предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто рекла је да  комесар Хан није рекао ништа ново, те да то стоји и у мишљењу Европске комисије.

- Због  неформирања извршне власти на нивоу БиХ, на неки начин је  блокиран рад и законодавне власти. Не видим разлога за блокаду, а чињеница је да се блокирају процеси. Онај ко блокира треба да размисли о томе да нема разлога за то, јер све је договорено, па и ресори - рекла је Кришто.

Истакла је да је  ХДЗ БиХ  спреман да разговара и спреман да ради. Посланик СДП Саша Магазиновић рекао је да није оптимиста да ће коалициони партнери ускоро постићи договор.

- Читава БиХ је талац. Да су далеко од договора показује и то што се уопште не састају и не разговарају иако су били најављени сусрети - рекао је Магазиновић.

Звиздић

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић прокоментарисао је у петак изјаву портпарола СНСД-а Радована Ковачевића који је казао да постоји тајни план СДА И СДС-а да на мјесто предсједавајућег Савјета  министара “сједне” Мирко Шаровић.

- Можда ће ме замијенити господин Вјекослав Беванда, а можда ћу остати предсједавајући јер то закон не брани. Све док закон то дозвољава ја ћу се понашати у складу са законом. Бићу предсједавајући Савјета министара док БиХ не пошаље АНП и док се не изабере нови мандатар - поручио је Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана