BiH djelimično slobodna zemlja

V. K.
BiH djelimično slobodna zemlja

Vašington - Nevladina organizacija "Fridom haus" ocijenila je u najnovijem izvještaju Srbiju i Hrvatsku kao slobodne, dok su BiH, Makedonija i Crna Gora označene kao djelimično slobodne zemlje.

Rejting se izračunava na osnovu stepena političkih prava i građanskih sloboda. BiH je sa ocjenom četiri od sedam dobila status djelimično slobodne zemlje i svrstana je u grupu zemalja u kojoj su Ukrajina, Niger, Kirgizija, Mozambik i Pakistan. BiH je imala istu ocjenu u pogledu političkih prava, koja uključuju stavke kao što su izborni proces, politički pluralizam i funkcionisanje vlasti. BiH je ostvarila osrednji rezultat, a autori izvještaja su naveli da umjereno štiti sva politička prava. Isti slučaj je i sa rejtingom građanskih sloboda, koji se bavi slobodom izražavanja, ličnim slobodama, pravom udruživanja i organizovanja i vladavinom prava, gdje je takođe dobila četvorku.

Izvještaj dodjeljuje i ukupan skor zemlje, tako da je BiH ostvarila skor 55 od 100.

- Događaji na zapadnom Balkanu su pokazali da je potreban stalni angažman vodećih demokratija u regionu - piše u izvještaju "Fridom hausa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana