БиХ дјелимично слободна земља

В. К.
БиХ дјелимично слободна земља

Вашингтон - Невладина организација "Фридом хаус" оцијенила је у најновијем извјештају Србију и Хрватску као слободне, док су БиХ, Македонија и Црна Гора означене као дјелимично слободне земље.

Рејтинг се израчунава на основу степена политичких права и грађанских слобода. БиХ је са оцјеном четири од седам добила статус дјелимично слободне земље и сврстана је у групу земаља у којој су Украјина, Нигер, Киргизија, Мозамбик и Пакистан. БиХ је имала исту оцјену у погледу политичких права, која укључују ставке као што су изборни процес, политички плурализам и функционисање власти. БиХ је остварила осредњи резултат, а аутори извјештаја су навели да умјерено штити сва политичка права. Исти случај је и са рејтингом грађанских слобода, који се бави слободом изражавања, личним слободама, правом удруживања и организовања и владавином права, гдје је такође добила четворку.

Извјештај додјељује и укупан скор земље, тако да је БиХ остварила скор 55 од 100.

- Догађаји на западном Балкану су показали да је потребан стални ангажман водећих демократија у региону - пише у извјештају "Фридом хауса".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана