БиХ чека знак из Брисела

В. К.
БиХ чека знак из Брисела

Сарајево - Дирекција за европске интеграције (ДЕИ) БиХ утврдила је план рада за ову годину, у којем је акценат стављен на пут БиХ ка ЕУ, уз опаску да ће доста ствари зависити од новог извјештаја Европске комисије који би требало да буде објелодањен у априлу.

БиХ и даље заостаје на европском путу, у поређењу са земљама у региону, а на адресу званичног Брисела нису упућени одговори на допунска питања из Упитника Европске комисије, иако је крајњи рок истекао крајем прошле године. У плану рада ДЕИ за ову годину је наглашено да ће надлежни наставити спровођење активности у вези са интеграцијом БиХ у ЕУ, али и упозорено да би требало имати у виду могуће проблеме и ризике јер је координација сложен задатак који подразумијева учешће свих нивоа власти у БиХ, шире друштвене заједнице, невладиног сектора и академске заједнице. Тај посао, кажу, зависи од низа фактора које ДЕИ не може предвидјети.

- За израду програма интегрисања неопходна је ефикасна координација процеса европских интеграција, али и политичка сагласност и преданост свих нивоа власти. Без тих предуслова постоји велики ризик да би се израда тог документа могла опет пролонгирати. Ако Европска комисија не припреми Мишљење о захтјеву за чланство до априла 2019. године, постоји могућност да за БиХ у оквиру пакета проширења за 2019. годину поново буде објављен привремени извјештај, као што је било и 2018. године - наведено је у плану рада ДЕИ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана