BiH 28. februara predaje Junkeru odgovore na Upitnik Evropske komisije

klix.ba
BiH 28. februara predaje Junkeru odgovore na Upitnik Evropske komisije

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović predaće 28. februara predsjedniku Evropske komisije Žan -Kladu Junkeru bosanskohercegovačke odgovore na Upitnik Evropske komisije, saznaje klix.ba

Predsjednik Evropske komisije boraviće 28. februara u službenoj posjeti Sarajevu, a u zvanični Brisel vratiće se sa odgovorima BiH na Upitnik Evropske komisije. Upitnik sadrži 3.242 pitanja grupisana u politički i ekonomski kriterij te 33 poglavlja pravne stečevine Evropske unije.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU kojeg Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU, o čemu najzad odlučuje Savjet EU i Evropski savjet

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han uručio je 9. decembra 2016. godine predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Upitnik Evropske komisije. Ovim je Evropska komisija zvanično započela proces pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, koji je predat Savjetu Evropske unije u februaru 2016. godine.

Bosni i Hercegovini je zbog specifičnog ustavnog uređenja trebalo više vremena od susjednih zemalja da odgovori na postavljena pitanja. Naime, odgovore na upitnike Evropske komisije u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori sačinjavao je samo jedan nivo vlasti (državne institucije) dok su u slučaju BiH u proces odgovaranja bili uključeni državni, entitetski i kantonalni nivoi vlasti kao i Brčko distrikt BiH (odnosno 13 nivoa).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana