Бх. Блок продужио агонију

Жељка Домазет
Бх. Блок продужио агонију

Сарајево - Одлука сарајевских странака окупљених у Бх. блоку да остану опозиција у одређеној мјери додатно је закомпликовала процес формирања власти на нивоу БиХ јер ће странке које ће чинити окосницу новог Савјета министара, СНСД, ХДЗ БиХ и СДА, бити принуђене да потраже новог партнера у ФБиХ како би имале колико-толико комотну већину.

СНСД-ов позив партијама из Српске и даље је отворен па би то могло да буде једно од рјешења у којима би већина бројала више од 23 посланика, колико сада имају поменуте три странке. У Српској, међутим, чекају расплет у ФБиХ. Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је да је важно да српске партије буду окупљене, а одређено приближавање тој странци најавио је и шеф СДС-а Вукота Говедарица. Разговори српских партија тек би требало да услиједе.

У међувремену, лидер ДФ-а и хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је за “Глас Српске” да је на састанку странака Бх. блока прексиноћ једногласно одлучено да иду у опозицију.

- Бх. блок ће, принципијелно, остати опозиција на свим нивоима власти и у свим кантонима - категоричан је Комшић.

На питање када би се могло очекивати именовање предсједавајућег Савјета министара БиХ, Комшић је казао да то треба питати предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- За именовање Зорана Тегелтије мој услов остаје исти. То је усвајање годишњег плана за НАТО - рекао је Комшић.

На констатацију да се због таквих ствари може десити да актуелни сазив Савјета министара у техничком мандату остане до наредних избора, Комшић је казао да “то опет треба видјети са предсједавајућим Предсједништва БиХ”.

Сада се отвара и питање како ће се даље развијати ситуација у ФБиХ. Из Бх. блока нису се јасно одредили о томе да ли ће се повући из руководства Представничког дома, гдје је именован СДП-ов Елвир Карајбић. Потпредсједник ДФ-а Џенан Ђонлагић кратко је рекао да ће га вјероватно смијенити нова парламентарна већина. Уколико Карајбић буде смијењен, то ће додатно усложнити ситуацију у ФБиХ.

СДА је јуче саопштила да су странке Бх. блока, одбијањем позива да “јединствено стану у заштиту интереса државе”, кукавички побјегле од одговорности и тиме “свјесно допринијеле слабљењу патриотског политичког фронта који се бори за БиХ”.

- При томе у својим изјавама јасно потцртавају да им је Бх. блок пречи од интереса државе - пише у саопштењу и додаје се да су изиграли повјерење грађана који су им дали гласове и на крају “попустили под притисцима недозрелих и сумњивих структура из Наше странке и дијелова СДП-а”.

Сједница на чекању

У кабинету предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика рекли су “Гласу Српске” да још није извјесно када би могла бити одржана сједница Предсједништва БиХ на којој би било одлучивано о предсједавајућем Савјета министара.

- Ми још чекамо да буде постигнута сагласност о именовању предсједавајућег. Никаква условљавања у вези са МАП-ом не долазе у обзир и о том питању став РС је познат - рекли су нам у Додиковом кабинету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана