Bezvizni režim za BiH tek u oktobru

S. Mi.
Bezvizni režim za BiH tek u oktobru

BRISEL, BOSTON - Odluka o uspostavljanju bezviznog režima za građane BiH umjesto u julu, mogla bi da bude donijeta tek u oktobru ove godine.

Navedeno je to u pismu Evropske inicijative za stabilnost (ESI) koje je dostavljeno "Glasu Srpske", Evropskoj komisiji, članovima Vizne radne grupe, Evropskom parlamentu (komisijama LIBE i AFET), Sekretarijatu Savjeta Evrope i odbranim medijima.

- Trenutni raspored rada Evropske komisije praktično isključuje mogućnost bezviznog putovanja za stanovnike BiH i Albance prije ljetne pauze, čak i u slučaju da ove dvije zemlje već danas ispunjavaju sve uslove - navedeno je u pismu ESI-ja.

U ESI-ju kažu da će proteći godina od momenta kada su se Savjet i Parlament usaglasili oko političke deklaracije, do trenutka kada će BiH biti ukinute vize.

- To je u direktnoj suprotnosti sa deklaracijom Savjeta i Evropskog parlamenta. Za vrijeme pregovora o tekstu deklaracije, ciljni datum za ukidanje viza o kojem se raspravljalo bio je jul 2010. godine. U svjetlu obećanja, koje eksplicitno govori o viznoj liberalizaciji za ove dvije zemlje kao o "hitnom pitanju" koje se mora "što je prije moguće" riješiti, zabrinjavajuće je da trenutni raspored rada Evropske komisije praktično isključuje mogućnost bezviznog putovanja za pomenute zemlje prije ljetne pauze - naglasili su u ESI-ju.

Dodaju da kada je riječ o "hitnim" pitanjima, raspored rada takođe upućuje na primjenu duplih standarda u procesu odlučivanja o zemljama na Balkanu.

Uslovi

Rezultati istraživanja ESI-ja koje je sprovedeno u BiH tokom avgusta i septembra 2009. pokazuju da je po pitanju implementacije BiH već tada bila na istom nivou na kojem su Srbija i Crna Gora bile u maju  2009. godine, kada je urađena procjena na osnovu koje je dat prijedlog za ukidanje viza za ove dvije zemlje, pod uslovom da ispune nekoliko preostalih uslova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana