Безвизни режим за БиХ тек у октобру

С. Ми.
Безвизни режим за БиХ тек у октобру

БРИСЕЛ, БОСТОН - Одлука о успостављању безвизног режима за грађане БиХ умјесто у јулу, могла би да буде донијета тек у октобру ове године.

Наведено је то у писму Европске иницијативе за стабилност (ESI) које је достављено "Гласу Српске", Европској комисији, члановима Визне радне групе, Европском парламенту (комисијама LIBE и AFET), Секретаријату Савјета Европе и одбраним медијима.

- Тренутни распоред рада Европске комисије практично искључује могућност безвизног путовања за становнике БиХ и Aлбанце прије љетне паузе, чак и у случају да ове двије земље већ данас испуњавају све услове - наведено је у писму ESI-ја.

У ESI-ју кажу да ће протећи година од момента када су се Савјет и Парламент усагласили око политичке декларације, до тренутка када ће БиХ бити укинуте визе.

- То је у директној супротности са декларацијом Савјета и Европског парламента. За вријеме преговора о тексту декларације, циљни датум за укидање виза о којем се расправљало био је јул 2010. године. У свјетлу обећања, које експлицитно говори о визној либерализацији за ове двије земље као о "хитном питању" које се мора "што је прије могуће" ријешити, забрињавајуће је да тренутни распоред рада Европске комисије практично искључује могућност безвизног путовања за поменуте земље прије љетне паузе - нагласили су у ESI-ју.

Додају да када је ријеч о "хитним" питањима, распоред рада такође упућује на примјену дуплих стандарда у процесу одлучивања о земљама на Балкану.

Услови

Резултати истраживања ESI-ја које је спроведено у БиХ током августа и септембра 2009. показују да је по питању имплементације БиХ већ тада била на истом нивоу на којем су Србија и Црна Гора биле у мају  2009. године, када је урађена процјена на основу које је дат приједлог за укидање виза за ове двије земље, под условом да испуне неколико преосталих услова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана