Безвизни режим за БиХ тек у октобру

Безвизни режим за БиХ тек у октобру 01.03.2010 23:00 | С. Ми.

БРИСЕЛ, БОСТОН - Одлука о успостављању безвизног режима за грађане БиХ умјесто у јулу, могла би да буде донијета тек у октобру ове године.

Наведено је то у писму Европске иницијативе за стабилност (ESI) које је достављено "Гласу Српске", Европској комисији, члановима Визне радне групе, Европском парламенту (комисијама LIBE и AFET), Секретаријату Савјета Европе и одбраним медијима.

- Тренутни распоред рада Европске комисије практично искључује могућност безвизног путовања за становнике БиХ и Aлбанце прије љетне паузе, чак и у случају да ове двије земље већ данас испуњавају све услове - наведено је у писму ESI-ја.

У ESI-ју кажу да ће протећи година од момента када су се Савјет и Парламент усагласили око политичке декларације, до тренутка када ће БиХ бити укинуте визе.

- То је у директној супротности са декларацијом Савјета и Европског парламента. За вријеме преговора о тексту декларације, циљни датум за укидање виза о којем се расправљало био је јул 2010. године. У свјетлу обећања, које експлицитно говори о визној либерализацији за ове двије земље као о "хитном питању" које се мора "што је прије могуће" ријешити, забрињавајуће је да тренутни распоред рада Европске комисије практично искључује могућност безвизног путовања за поменуте земље прије љетне паузе - нагласили су у ESI-ју.

Додају да када је ријеч о "хитним" питањима, распоред рада такође упућује на примјену дуплих стандарда у процесу одлучивања о земљама на Балкану.

Услови

Резултати истраживања ESI-ја које је спроведено у БиХ током августа и септембра 2009. показују да је по питању имплементације БиХ већ тада била на истом нивоу на којем су Србија и Црна Гора биле у мају  2009. године, када је урађена процјена на основу које је дат приједлог за укидање виза за ове двије земље, под условом да испуне неколико преосталих услова.

 © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица