Безбједност новинара да буде приоритет институција

Срна
Безбједност новинара да буде приоритет институција

Сарајево - Предсједавајући Заједничке комисије Парламентарне скупштине БиХ за људска права Борислав Бојић и представник ОЕБС-а за медије Харлем Десир оцијенили су данас да један од приоритета институција у БиХ треба да буде безбједност новинара, као и спречавање и кривично кажњавање напада на новинаре.

Бојић и Десир сагласили су се током састанка у Сарајеву да је осим строжег законског санкционисања таквих напада, потребно створити климу поштовања и толеранције према новинарима, посебно онима који се баве истраживачким новинарством, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Саговорници су се сагласили да је Заједничка комисија, блиско сарађујући са Мисијом ОЕБС-а у БиХ, направила помаке у подручјима заштите људских права и слободе говора у БиХ.

Сарадња Заједничке комисије, као и парламента БиХ у цјелини, са Мисијом ОЕБС-а оцијењена је као добра и продуктивна, посебно на плану стручне помоћи у доношењу законских прописа из области заштите људских права.

Током сусрета указано је и на потребу суочавања са све израженијом појавом говора мржње на интернету, а ова тема биће, како је најављено, доминантна на ОЕБС-овој регионалној конференцији која ће у мају бити одржана у Македонији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана