Без закона о акцизама - нема реализације договореног у Трсту

Срна
Без закона о акцизама - нема реализације договореног у Трсту

Брисел - Без усвајања закона о акцизама до краја септембра инфраструктурни пројекти који су договорени у Трсту неће кренути и то ће бити још једна пропуштена шанса за БиХ, саопштено је Срни из кабинета европског комесара за преговоре о проширењу и сусједску политику Јоханеса Хана.

"ЕУ поздравља потписивање Уговора о Транспортној заједници, које је обављено у понедјељак, али то је само први корак", речено је Срни у вези са информацијом да ће БиХ, ако до краја овог мјесеца не буду усвојен закон о акцизама, изгубити готово 500 милиона КМ од ЕУ.

Из кабинета европског комесара напомињу да је у питању значајан пакет бесповратних средстава и зајмова, како би се омогућиле неопходне инвестиције за инфраструктуру земље, а њиме је сада обухваћено стотине милиона евра.

"Позивамо лидере у БиХ да предузму све што је потребно како би осигурали да се пакет закона о акцизама усвоји, како би ови пројекти могли почети", речено је из кабинета комесара Хана.

Конективити пакет, који је најављен у Трсту укључује четири пројекта, која је БиХ поднијела за укупни грант вриједан 46 милиона евра, што укључује изградњу три дионице коридора "Пет це" - дионице Понирак-Врача и Зеница тунел-Доња Грачаница у Федерацији БиХ, те дионица Јоховац-Руданка у Републици Српској као и пројекат Луке Брчко, истичу из ЕУ.

Осим што су побољшане домаће и међународне транспортне везе БиХ ови пројекти, наведено је из кабинета комесара за проширење, нуде ријетку прилику за стварање радних мјеста, привлачење нових инвеститора, оснаживање економског раста и побољшање живота свих грађана.

"Ову прилику не треба пропустити. Као што је комесар Хан нагласио у писму предсједавајућем /Савјета министара Денису/ Звиздићу, подршка Европске комисије за сва четири пројекта ће бити остварена чим се ријеше преостала питања, која се тичу потребног фискалног простора, што укључује усвајање закона о акцизама", наведено је у одговору Срни из кабинета европског комесара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана