Bez stabilnosti rediona nema napretka

Srna
Bez stabilnosti rediona nema napretka

Sarajevo - Na današnjem samitu "Brdo-Brioni" procesa u Sarajevu zaključeno je da bez stabilnosti nema napretka na području Jugoistočne Evrope.

"Kreiranje stabilnog okruženja je na nama i vrijeme je da to učinimo. Vrijeme je da prevaziđemo razlike i da prošlost ostavimo po strani, jer je ne možemo promijeniti, a da kreiramo bolju budućnost", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na konferenciji za medije nakon samita.


On je dodao da zemlje regiona povjerenje mogu graditi vlastitim naporima, ali da moraju da izađu iz pogrešnih šablona.

"Moramo ispravno tumačiti i odrediti šta je u najboljem interesu naroda koji predstavljamo", rekao je Izetbegović.

Iznoseći zaključke samita, rekao je da su se učesnici procesa "Brdo-Brioni" obavezali da će graditi povjerenje i razumijevanje s ciljem rješavanja razlika, da će iskreno podržavati napore za integraciju regiona u EU, da će preduzeti konkretne korake u rješavanju otvorenih pitanja, uključujući i sporazum o sukcesiji, te da će se svi uzdržati od retorike koja dovodi do nestabilnosti.

"Obavezali smo se i da ćemo raditi na rodnoj ravnopravnosti, na obrazovnom sistemu, poboljšanju ekonomije da bi spriječili odliv mozgova iz naših zemalja, te da ćemo nastaviti unapređivati našu povezanost", naveo je Izetbegović.

On je izrazio uvjerenje da bi puna integracija Jugoistočne Evrope u EU upotpunila njenu viziju.

Najavio je da će naredne godine "Brdo-Brioni" proces biti održan u Makedoniji.

Govoreći o mogućoj zvaničnoj posjeti predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH, rekao je da bi se to moglo desiti na jesen.

Izetbegović je podsjetio da je prvi put posjeta odgođena zbog hapšenja Nasera Orića, te da je Nikolić trebao doći u aprilu, ali da ju je odgodio zbog obaveza.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je "pomalo zabrinuta" stanjem u EU kada je riječ o proširenju i konsolidaciji.

"Dobra vijest je da je Crna Gora dobila pristupnicu NATO-u, ali isto tako želimo vidjeti napredak BiH i Makedonije za članstvo u EU i NATO-u", rekla je Kitarovićeva.

Ona je naglasila da, u duhu dobrosusjedskih odnosa, Hrvatska želi da radi na političkoj podršci proširenju EU i ulasku zemlja iz regiona Uniju.

Prema njenim riječima, tokom sastanka bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima, ali i o saradnji u oblasti bezbjednosti i borbe protiv terorizma.

Predsjednik Slovenije Borut Pohur upozorio je da će se u idućim mjesecima evropska ekonomija više baviti sama sobom, ali da to ne smije usporiti procese reforme u zemljama koje apliciraju za članstvo u EU.

"Ti procesi moraju ići naprijed i mi moramo raditi zajedno u regionu, bez obzira na različite stavove. Ne vidim kompletne EU bez svih zemalja sa ovog područja u njoj", dodao je Pahor.

Predsjednik Italije Serđo Matarela rekao je da će ova zemlja nastaviti da daje podršku zemljama Jugoistočne Evrope za ulazak u EU.

"Italija je uvjerena u činjenicu da EU neće biti potpuna sve dok se u nju ne uključe zemlje Jugoistočne Evrope. Stoga, pružamo podršku da se to postigne na najbrži način. Italija je uvjerena da izazove sa kojima smo suočeni ne može rješavati samo jedna zemlja. Migracije, ekstremizam, terorizam ne može rješavati samo jedna zemlja, moraju svi sarađivati. Italija je ubijeđena u dobrobit proširenja EU", istakao je Matarela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana