Bez saglasnosti o odluci Kluba Bošnjaka

Srna
Bez saglasnosti o odluci Kluba Bošnjaka

Banjaluka - Vijeće naroda Republike Srpske danas nije postiglo saglasnost o odluci Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na skupštinsku odluku o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Vijeće naroda danas nije postiglo ni dogovor o vetu Bošnjaka na Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj.


Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović rekla je novinarima u Banjaluci nakon sjednice da ostali klubovi, srpski, hrvatski i klub ostalih naroda nisu podržali veto Bošnjaka, te da će o ovim pitanjima već sutra raspravljati Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske.

"Ukoliko ni na zajedničkoj komisiji ne bude saglasnosti, ide se na Ustavni sud Republike Srpske", dodala je Tešanovićeva.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Kemo Čamdžija rekao je da "autokratska vlast u Republici Srpskoj" pokušava da putem reforenduma naruši ustav entiteta i države, odnosno da demonstrira svoju demokratiju skrivajući se iza kolektivne odgovornosti.

On smatra da obrazloženja ostalih klubova pravno i formalno ne stoje.

"Građani u Srpskoj, a posebno povratnici, Bošnjaci, ne treba da brinu ako se referendum i održi, jer on neće imati nikakve refleksije na njihov život i položaj, njihovu bezbjednost", dodao je Čamdžija i naveo da zvaničnici moraju da opravdaju utrošena sredstva iz budžeta za sprovođenje referenduma, koji mogu da iznose i oko 20 miliona KM.

Čamdžija tvrdi da entitetske institucije nemaju nadležnost u ovoj fazi obrade podataka popisa, već da se time negiraju ustavom propisane nadležnosti BiH.

On je naveo da pitanja koja se mogu postaviti na referendumu mogu biti o entitetskoj liniji razgraničenja, a da je o Danu Republike već sve rekao Ustavni sud BiH.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izrazio je zadovoljstvo što Vijeće naroda Republike Srpske danas nije podržalo odluku o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka, jer je time pokazalo stepen odgovornosti, poštivanje zakona i Ustava Republike Srpske.

"Stav bošnjačkih partija je jasan - ukidanje 9. januara. Ukidanje nema nikakvog osnova sa njihovim obrazloženjem", smatra Banjac i dodaje da bi to bilo isto kao da nekome želite da ukinete dan rođenja.

On je istakao da Bošnjaci u Srpskoj nisu ugroženi, a popis je pokazao koliko ima Srba u FBiH, a koliko Bošnjaka u Srpskoj, na osnovu čega se može vidjeti gdje je izvršeno etničko čišćenje.

Banjac je naglasio da će se referendumom izraziti volja naroda, koju niko ne može osporiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana