Без сагласности о одлуци Клуба Бошњака

Срна
Без сагласности о одлуци Клуба Бошњака

Бањалука - Вијеће народа Републике Српске данас није постигло сагласност о одлуци Клуба Бошњака о покретању процедуре за заштиту виталног националног интереса на скупштинску одлуку о расписивању референдума у Републици Српској о 9. јануару као Дану Републике Српске.

Вијеће народа данас није постигло ни договор о вету Бошњака на Закон о обради и објављивању резултата пописа становништва, домаћинстава и станова 2013. године у Републици Српској.


Предсједавајући Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић рекла је новинарима у Бањалуци након сједнице да остали клубови, српски, хрватски и клуб осталих народа нису подржали вето Бошњака, те да ће о овим питањима већ сутра расправљати Заједничка комисија Вијећа народа и Народне скупштине Републике Српске.

"Уколико ни на заједничкој комисији не буде сагласности, иде се на Уставни суд Републике Српске", додала је Тешановићева.

Потпредсједавајући Вијећа народа Републике Српске Кемо Чамџија рекао је да "аутократска власт у Републици Српској" покушава да путем рефорендума наруши устав ентитета и државе, односно да демонстрира своју демократију скривајући се иза колективне одговорности.

Он сматра да образложења осталих клубова правно и формално не стоје.

"Грађани у Српској, а посебно повратници, Бошњаци, не треба да брину ако се референдум и одржи, јер он неће имати никакве рефлексије на њихов живот и положај, њихову безбједност", додао је Чамџија и навео да званичници морају да оправдају утрошена средства из буџета за спровођење референдума, који могу да износе и око 20 милиона КМ.

Чамџија тврди да ентитетске институције немају надлежност у овој фази обраде података пописа, већ да се тиме негирају уставом прописане надлежности БиХ.

Он је навео да питања која се могу поставити на референдуму могу бити о ентитетској линији разграничења, а да је о Дану Републике већ све рекао Уставни суд БиХ.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац изразио је задовољство што Вијеће народа Републике Српске данас није подржало одлуку о покретању виталног националног интереса Клуба Бошњака, јер је тиме показало степен одговорности, поштивање закона и Устава Републике Српске.

"Став бошњачких партија је јасан - укидање 9. јануара. Укидање нема никаквог основа са њиховим образложењем", сматра Бањац и додаје да би то било исто као да некоме желите да укинете дан рођења.

Он је истакао да Бошњаци у Српској нису угрожени, а попис је показао колико има Срба у ФБиХ, а колико Бошњака у Српској, на основу чега се може видјети гдје је извршено етничко чишћење.

Бањац је нагласио да ће се референдумом изразити воља народа, коју нико не може оспорити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана