Bez saglasnosti o jedinstvenom programu obrade popisne građe

Srna
Bez saglasnosti o jedinstvenom programu obrade popisne građe

Sarajevo - Do 15. juna ne može biti realizovano planirano objavljivanje prvih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013 godine zbog nepostizanja saglasnosti o jedinstvenom programu obrade popisne građe, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH. Novi rok objave prvih rezultata popisa biće utvrđen u saradnji sa Savjetom ministara BiH i Međunarodnom monitoring misijom.


Centralni popisni biro Agencije za statistiku BiH nije danas postigao saglasnost o prihvatanju "Jedinstvenog programa obrade popisne građe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013 godine", koji definiše korake obrade podataka popisa i propisuje pravila za utvrđivanje rezidentnog statusa za sva popisana lica u BiH, kao jednog od ključnih rezultata popisa.

Agencija za statistiku BiH prijedlog jedinstvenog programa, sa komentarima entitetskih zavoda za statistiku, treba da dostavi Savjetu ministara BiH, Međunarodnoj monitoring misiji i Evrostatu.

Popisni biro Agencije za statistiku BiH sačinio je prijedlog Jedinstvenog programa obrade popisne građe koji je u potpunosti usaglašen sa Zakonom o popisu, međunarodnim standardima i najboljom praksom obrade podataka popisa.

"Konsultovani su i međunarodni eksperti iz oblasti obrade podataka popisa, koje je angažovala Delegacija Evropske komisije u BiH sa ciljem pružanja tehničke pomoći u obradi podataka popisa", navodi se u saopštenju.

Prijedlog Jedinstvenog programa Agencija je dostavila na mišljenje i razmatranje Federalnom zavodu za statistiku i Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske, koji su u nekoliko navrata dostavili komentare, koje su razmatrali Popisni biro Agencije za statistiku BiH i Centralni popisni biro.

Uvažen je dio komentara entitetskih zavoda, a nije prihvaćen dio koji, prema mišljenju Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH, nije u skladu sa Zakonom o popisu.

Saglasnost nije postignuta o nekoliko stvari od kojih su najznačajnije dvije, koje zaustavljaju proces obrade podataka popisa, a samim tim i prolongiraju objavu rezultata popisa: izvođenje statusa ukupnog - rezidentnog stanovništva, te isključivanje određenog broja popisnica "P1", odnosno popisanih lica iz seta podataka koji se obrađuje.

Popisni biro Agencije za statistiku BiH sve odluke donosio je većinom glasova prisutnih članova biroa.

Prijedlog Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH jeste da se, u skladu sa Zakonom o popisu, međunarodnim statističkim standardima i preporukama Međunarodne monitoring misije koristi set pravila na osnovu kojih se status rezidentnosti izvodi isključivo na osnovu pitanja od jedan do sedam iz popisnice "P1" /1-7/.

Ovaj prijedlog je u potpunosti podržao Federalni zavoda za statistiku, dok Zavod za statistiku Republike Srpske insistira da se, osim pitanja 1-7, u kriterijum uvrsti i pitanje 40 na osnovu kojeg se revidira broj ukupnog stanovništva /status rezidenta/. Pitanja 40 se odnosi na mjesto rada i školovanja lica izvan BiH.

Popisni biro Agencije za statistiku BiH ne prihvata ovaj prijedlog jer je u Zakonu o popisu jasno definisano da se stalno stanovništvo izvodi na osnovu dužine i namjere življenja u uobičajenom mjestu stanovanja lica, o čemu se podaci dobijaju iz pitanja od 1 do 7 popisnice "P1".

Popisni biro Agencije za statistiku BiH smatra da dodatno uključivanje bilo kojeg pitanja nije u skladu sa Zakonom o popisu i preporukama Međunarodne monitoring misije.

Drugo neslaganje vezano je za isključivanje određenog broja popisnica "P1" iz procesa obrade, odnosno isključivanje određenih kategorija popisanih lica iz ukupnog broja stalnog stanovništva prije samog procesa.

Prijedlog Jedinstvenog programa u potpunosti podržava Federalni zavod za statistiku dok Zavod za statistiku Republike Srpske traži da se, prije početka obrade podataka, isključe određene kategorije lica kao što su djeca mlađa od 15 godina koja su dala podatke za sebe, domaćinstava gdje su svi članovi odsutni, te da rezidentni status bude revidiran na osnovu pitanja 40.

Agencija za statistiku BiH smatra da bilo koje isključivanje lica iz procesa obrade podataka, izuzev kategorija koje su jasno definisane u Zakonu o popisu, predstavlja kršenje Zakona o popisu i može dovesti u pitanje kredibilitet popisa.

Međunarodna monitoring misija je u 20. i 21. izvještaju dala jasne preporuke kako se izvodi status stalnog stanovništva /rezidentnosti/ kao i pravila editovanja što je u potpunosti sadržano u predloženom Jedinstvenom programu.

Posebno je značajna uloga Međunarodne monitoring misije koji vrši monitoring svih aktivnosti popisa i koji će na kraju dati konačnu ocjenu uspješnosti popisa u BiH.

S tim u vezi Popisni biro Agencije za statistiku BiH smatra da predloženi Jedinstveni program obrade "nema alternative", a njegovo neusvajanje je "nepotrebno gubljenje vremena", što prolongira objavu rezultata popisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana