Bez saglasnosti o amandmanima Kluba Bošnjaka

Srna
Bez saglasnosti o amandmanima Kluba Bošnjaka

Banjaluka - Vijeće naroda Republike Srpske nije danas u Banjaluci postiglo saglasnost o amandmanima Kluba Bošnjaka na Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, u vezi sa odlukom o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Amandmani na zakon su se odnosili na naziv jezika i nacionalne sastave savjeta i školskih odbora.


Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović rekla je novinarima da će o amandmanima biti riječi na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Repbulike Srpske, koja bi trebalo da bude održana u narednih sedam dana.

"Ukoliko i tada ne bude saglasnosti o svemu će odlučivati Ustavni sud Republike Srpske. Amandmani se odnose na nešto što je već definisano i u Zakonu o osnovnom obrazovanju, a o čemu je ranije odluku donio i Ustavni sud Republike Srpske", navela je Tešanovićeva.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija rekao je da je Klub Bošnjaka tražio da zakonom bude propisan naziv "bosanski jezik".

"Godinama se u obrazovnom sistemu u Republici Srpskoj, djeci bošnjačke nacionalnosti, u dokumentima upisuje da izučavaju jezik žbošnjačkog narodaž, a ne onako kako se zove žbosanski jezikž", kaže Čamdžija.

Predsjedavajući Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović rekao je da ovaj klub nije glasao za amandmane, jer je dio zakonskih rješenja identičan sa Zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH.

"Čini se da se odluka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka ne donosi u Vijeću naroda, nego, nažalost, van Republike Srpske", istakao je Petrović.

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u februaru ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana