Без сагласности о Закону о заштити жртава ратне тортуре

Срна
Без сагласности о Закону о заштити жртава ратне тортуре

Бањалука - Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа РС није јуче усагласила амандмане Клуба Бошњака на Закон о заштити жртава ратне тортуре и овај акт биће упућен на одлучивање Уставном суду Републике Српске.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић рекао је да, према Дејтонском споразуму, све оно што није регулисано законом на нивоу БиХ припада ентитетима.

- С обзиром на то да не постоји ниједна законска одредба која ову материју веже за БиХ, а да у ФБиХ овај закон постоји веома дуго, једина дискриминација би била да нисмо усвојили закон на територији Српске - поручио је Стевандић.

Члан Заједничке комисије Сенад Братић је истакао да је било посебно важно усагласити да сва удружења која се баве овом проблематиком са простора оба ентитета и Брчко дистрикта, као и са нивоа БиХ имају исти статус.

- Сви би требало да имају иста права када је ријеч о питању утврђивања чињеница којима би они који сматрају да су били жртва ратне тортуре могли, без обзира на националну, вјерску или другу припадност, да остваре своја права - рекао је Братић.

Делегат Клуба Срба у Вијећу народа Перо Петровић је истакао да је Клуб Бошњака инсистирао на томе да су поједине одредбе Закона о заштити жртава ратне тортуре дискриминационе, али да нису успјели да то докажу.

Амандмани Клуба Бошњака на Закон о заштити жртава ратне тортуре односили су се на период рата, подношење захтјева за остваривање права према пребивалишту, те на документацију која се доставља у поступку остваривања статуса жртве тортуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана