Без сагласности Републике Српске у процедури још један нацрт закона

nezavisne.com
Без сагласности Републике Српске у процедури још један нацрт закона

Сарајево, Бањалука - Након што је са дневног реда посљедње сједнице Савјета министара БиХ скинут Нацрт закона о поштанском саобраћају, Министарство транспорта и комуникација БиХ у процедуру је упутило и за наредну сједницу предложило Нацрт закона о електронским комуникацијама, који, по свему судећи, чека иста судбина с обзиром на то да о том документу нема сагласности и да га Република Српска неће подржати.

„Закон је већ раније скидан са сједнице јер нема сагласности. У међувремену није било никаквих усаглашавања тог закона и ми остајемо при свом ставу да га не треба уопште разматрати“, рекли су за „Независне“ у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске.

Иначе, прича о Нацрту закона о електронским комуникацијама траје више од четири године, а Република Српска, тачније Влада РС, још 2013. године закључила је да преднацрт тог закона није прихватљив за РС јер се њиме преносе надлежности.

Примједбе на тај преднацрт имали су тада и представници ОЕБС-а за слободу медија, тврдећи да у њему има добрих рјешења, али да би знатно могао утицати на независност Регулаторне агенције за комуникације БиХ.

У Министарству саобраћаја и веза Републике Српске такође су нам рекли да ће вјероватно опет, као у случају Нацрта закона о поштанским услугама, реаговати и тражити од Савјета министара БиХ да се тај закон скине са дневног реда.

Када је у питању област комуникација у БиХ, ту је ситуација поприлично сложена с обзиром на то да је високи представник још 2002. године наметнуо Закон о комуникацијама БиХ и поред тога што према Уставу БиХ та надлежност није на нивоу државе.

Након наметања високог представника, тај закон у септембру 2003. године усвојила је и Парламентарна скупштина БиХ, а њиме се надлежности ентитета у области електронских комуникација и телекомуникација, осим неколико „небитних“ питања, своде на минимум. Након што се добар дио рјешења из тог закона у пракси није могао спровести, Министарство комуникација и транспорта БиХ још 2008. године формирало је Комисију за рад на измјенама наметнутог закона, али није постигнута сагласност и донесена је одлука да буде рађен нови закон у овој области.

И тај нови закон, тачније преднацрт, није био прихватљив Републици Српској, која највише замјерки има на чињеницу да је област телекомуникација у потпуности пренесена на ниво БиХ и да се покушава оно што је наметнуо високи представник озаконити.

Поред тога, спорне су и одредбе којима се уводе неке нове надлежности Регулаторне агенције за комуникације, али и сам назив закона с обзиром на то да је електронска комуникација широк појам.

У Министарству транспорта и комуникација БиХ јуче нисмо успјели добити коментар на тему овог новог нацрта закона, односно због чега се без сагласности ентитета тај документ пушта у процедуру

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана