Без радикалне промјене политике према БиХ

Срна
Без радикалне промјене политике према БиХ

Бањалука - У политици САД према БиХ неће бити радикалног заокрета, без обзира на исход америчких предсједничких избора, али ће се инсистирати на бржем приближавању Нато и одлучнијој борби против тероризма, будући да БиХ сматрају потенцијално опасном, оцијенио је за Срну политички аналитичар Милош Шолаја.

Шолаја сматра да ће САД и даље подржавати политику коју ЕУ води према БиХ у смислу њеног придруживања овој организацији, али да неће бити посебних захтјева, будући да САД у овом тренутку имају много више проблема у свијету.


"Ово је ситуација у којој се води једна динамична расправа, са понекад мало јачом реториком, али генерално, неће бити неких промјена, за разлику од ситуације са Турском, Русијом, Блиским истоком, Ираном и Сјеверном Корејом", рекао је Шолаја.

Према његовом мишљењу, САД ће пажљиво пратити и инсистирати на одлучниој борби против тероризма, с обзиром на то да БиХ сматрају потенцијално опасном у том смислу.

"Уколико дође до побједе кандидата Демократске странке Хилари Клинтон, могуће је да ће се настојати да се појача притисак на БиХ за придруживање Нато, нарочито за рјешавање питања војне имовине, јер је након његовог рјешавања пут у ову организацију, бар формално, отворен", сматра Шолаја.

Амерички предсједнички избори биће одржани 8. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана