Без мандата остало више од 50 посланика

Дарко Момић
Без мандата остало више од 50 посланика

Бањалука - У новом сазиву Народне скупштине Републике Српске неће бити више од 50 посланика из одлазећег сазива, а међу њима су и лидери трију политичких партија.

Најзвучнија имена која више неће сједити у посланичким клупама свакако су лидери трију политичких партија. Прије свих, лидер Успјешне Српске Златко Максимовић који је прије четири године као носилац листе СДС-а освојио скоро 15.000 гласова, а на локалним изборима прије двије године, након што је напустио СДС, замало засјео у градоначелничку фотељу у Бијељини, ове године је добио подршку око 2.500 бирача и неће више бити народни посланик.

Ни први човјек Напредне Српске Горан Ђорђић у наредне четири године неће сједити у скупштинским клупама, док највеће изненађење свакако представља то што би лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић могао да остане без парламентарног статуса. Он је био носилац листе СНСД-а за Парламент БиХ, али према прелиминарним резултатима, СНСД неће имати ниједан компензациони мандат.

Губитници унутар посланичког клуба СНСД-а су Зорица Кузмановић-Василић, Владо Глигорић, Данијела Мрда, Вања Бајић, Сњежана Келечевић и Весна Јунгић који нису успјели да добију подршку бирача за нови мандат. Укупно 11 посланика ове странке из садашњег сазива НСРС обновило је мандат, док остали нису трчали изборну трку.

У СДС-у који је доживио жестоки изборни пад, од укупно 24 посланика који су освојили мандат 2014. године, свега њих шест ће и у наредне четири године бити посланици, а седам посланика није добило повјерење бирача за поновни улазак у скупштинске клупе. Поред Вукоте Говедарице, који није био кандидат за НСРС, то су Желимир Нешковић, Синиша Илић, Слађана Николић, Душан Берић, Стево Јоксимовић и Наде Планинчевић, а преостали нису добили повјерење страначког руководства па нису били ни на кандидатским листама.

Изборни губитник је и досадашњи шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало који је био у трци за Парламент БиХ, али без успјеха, као и генерални секретар ове странке Перица Бундало.

У ДНС-у, који је остварио велики раст повјерења, само Неда Петрић није обновила мандат. У Социјалистичкој партији ће од петорице садашњих посланика остати само Слободан Протић, док ће Добрила Дринић-Малић, Зденка Гојковић, Драган Ристић, као и Недељко Милаковић, који је у међувремену напустио ову странку и на изборима наступао као кандидат СДС-а, остати изван скупштинских клупа.

Исто је и у петочланом клубу посланика “Домовина”, јер је повјерење бирача за нови мандат добио само досадашњи потпредсједник НСРС и функционер СДА Сенад Братић.

У Клубу НДП-а ситуација је половична, јер ће Драган Чавић и Крсто Јандрић бити посланици и у новом сазиву, а Здравко Крсмановић и Зорка Андрић више неће бити посланици.

Има живота и послије избора

Досадашњи посланик НДП-а Здравко Крсмановић каже да му није био примарни циљ да и даље буде посланик, јер би у том случају себи прибавио компензациони мандат.

- Нисам то желио, желио сам промјене у којима ћу имати активну улогу, а не да четири године као опозициони посланик причам упразно. Наставићу да се борим за своје политичке идеје, јер има живота и послије избора - каже Крсмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана