Bez Srba u rukovodstvu Doma naroda Parlamenta FBiH

Željka Domazet
Bez Srba u rukovodstvu Doma naroda Parlamenta FBiH

Sarajevo - Na jučerašnjoj konstitutivnoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH nije izabran zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, niti je izabran šef Kluba Srba u tom domu.

To se nije dogodilo zato što srpski klub još nije popunjen jer, od predviđenih 17, broji samo 14 članova. Za predsjedavajućeg je izabran Tomislav Martinović iz reda Hrvata, a za zamjenika iz reda bošnjačkog naroda Aljoša Čampara. SDP BiH je predložio Žarka Vujovića za srpskog člana rukovodstva, ali on nije dobio dovoljan broj glasova.

Za predsjednika Kluba Bošnjaka izabran je Jasmin Duvnjak, dok je Ivo Tadić predsjednik Kluba Hrvata. Martinović je tokom obraćanja rekao da je on samo privremeno rješenje za ovu poziciju, dok je Čampara rekao da je potrebno da svi ulože maksimalan napor te da rade na relaksaciji odnosa i svemu onome što će doprinijeti boljem razvoju BiH.

Osvrnuo se i na činjenicu da drugi zamjenik  nije izabran  budući da nije bilo većine za izbor Žarka Vujovića, koga je predložila grupa delegata iz Kluba Srba.

- Mi smo obaviješteni da u Klubu Srba nije bilo većine da bude izabran predsjednik kluba, a samim tim nisu uspjeli da predlože kandidata za rukovodstvo doma. Nadam se da će u narednom periodu ovo pitanje biti riješeno. Moram reći da SDA priželjkuje nekoga ko podržava evroatlantske integracije, nekoga iz probosanskih stranaka i probosanskog bloka - kazao je Čampara.

Vujović, koji nije dobio podršku, rekao je da je “ovdje prvenstveno riječ o neprincipijelnosti onih koji su u prošlom mandatu imenovali zamjenika predsjedavajućeg iz srpskog naroda, iako Klub Srba nije bio popunjen”. Dodao je da Klub Srba nije dao prijedlog za predsjedavajućeg svog kluba zato što se članovi nisu mogli usaglasiti jer “pojedinci čekaju imenovanje nedostajuća tri delegata u ovom klubu”.  

- Misle da će oni biti iz njihovih redova i da će onda imati većinu za imenovanje - rekao je Vujović.

Iz Srpske liste je poručeno da se nadaju da će u Dom naroda biti izabrani autentični predstavnici Srba. Na pitanje novinara ko su to autentični Srbi poručili su da su to Srbi iz stranaka koje imaju sjedište u Banjaluci.

Izabrani delegati

Izabrani su i delegati za Dom naroda Parlamenta BiH. Tako će u Klubu Bošnjaka biti Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz SDA, Denis Bećirović iz SDP-a te Fahrudin Radončić iz SBB-a.

U Klubu Hrvata će biti Dragan Čović, Bariša Čolak, Marina Pendeš i Lidija Bradara iz HDZ-a te Zlatko Miletić iz Demokratske fronte.

Podsjetimo, u Klubu Srba u Domu naroda PSBiH iz Republike Srpske su izabrani Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović i Nikola Špirić iz SNSD-a i Mladen Bosić iz SDS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana