Без ММФ-а нема статуса кандидата

Nezavisne.com
Без ММФ-а нема статуса кандидата

Бањалука - Без аранжмана са Међународним монетарним фондом неће бити наставка Реформске агенде, а без Агенде нема ни кандидатског статуса наредне године, проистиче из одговора који смо добили из Делегације ЕУ и високих званичника БиХ.

Наиме, у Делегацији ЕУ су нам појаснили да је програм ММФ-а веома важан стуб Реформске агенде који води и пружа подршку реформским напорима земље, а настављен напредак у спровођењу Реформске агенде је важан за пут земље ка ЕУ.

"Двадесетог септембра 2016. године Савјет за опште послове (ГАЦ) ЕУ је поздравио 'значајан напредак у спровођењу Реформске агенде' и позвао је Европску комисију да поднесе своје мишљење о апликацији за чланство земље. Истовремено, Савјет за опште послове је позвао БиХ да 'настави са напорима на осигуравању ефикасног спровођења Реформске агенде… у блиској сарадњи са ЕУ, међународним финансијским институцијама и међународним партнерима, као и са цивилним друштвом'", истакли су у Делегацији.

С друге, пак, стране Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ, каже да је лично од Федерике Могерини, високе представнице за спољне послове и безбједност ЕУ, чуо да од кандидатског статуса неће бити ништа ако не буде било каквог напретка у економским реформама, односно спровођењу Реформске агенде.

Тиме је, како проистиче, успостављена јасна веза између програма ММФ-а и кадидатског статуса земље за чланство у ЕУ.

Већина, пак, политичара у БиХ истиче да је аранжман или пропао, као што, на примјер, тврди Милорад Додик, предсједник РС, или озбиљно угрожен, како каже Фадил Новалић, премијер ФБиХ.

Додик је рекао да "од аранжмана с ММФ-ом нема ништа, али да то није кривица РС".

"Очигледно је да од аранжмана ништа нема. Да ли ће га бити, видјећемо. Ми ћемо инсистирати да се разговара. Ми не мислимо да ММФ не треба да управља нашим животима као што је то било до сада. Тога аранжмана сада и нема, а уосталом ми смо и до сада преживјели без ММФ-а. А аранжман не функционише захваљујући томе што на нивоу ФБиХ и БиХ нису успуњени услови", рекао је Додик.

 Упркос томе што аранжмана за сада нема, Додик каже да се то неће одразити негативно на РС, а чак, како је истакао, размишља о повећању плата у јавном сектору у РС.

"Прошле године смо имали раст бруто домаћег производа у РС од 2,9 одсто. Уколико се тај тренд настави, а ове године будемо имали раст од три до 3,5 одсто, створиће се услови за повећање плата", рекао је Додик.

Он каже да је РС остварила велики успјех чињеницом да у временима кризе ниједном нису падале плате у РС, и да је вријеме да се сада тај ниво почне дизати.

"Ако ММФ буде био против тога, зашто бисмо ми обавезивали РС ако смо ми испунили све услове које су од нас тражили, а ФБиХ и ниво БиХ нису", рекао је Додик.

Подсјећања ради, продужени аранжман са ММФ-ом је у застоју зато што парламент БиХ није изгласао повећање акциза на гориво за изградњу аутопутева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана