Беванда и Звиздић у вербалном рату због Пленковића

Жељка Домазет
Беванда и Звиздић у вербалном рату због Пленковића

Сарајево - Андреј Пленковић, злоупотребљавајући чланство Хрватске у ЕУ, наступа као да је премијер БиХ, а не Хрватске, поручио је у петак предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, након чега је добио жесток одговор министра Вјекослава Беванде, али и самог Пленковића.

- Пратећи посљедње иступе премијера Хрватске Андреја Пленковића у институцијама Европске уније, као и приликом његових билатералних сусрета, примјетан је покушај успоставе патронистичког понашања спрам БиХ - навео је Звиздић, додавши да то није у складу с добросусједским односима и представља отворено и директно мијешање Хрватске у унутрашња питања у БиХ.

Звиздић сматра да Пленковић на овај начин покушава институционално успоставити нетачне, селективне и конфузне теорије о угрожености само једног народа у БиХ.

- Сигуран сам да Пленковић зна да су, у складу с одредбама Устава БиХ, Бошњаци, Срби и Хрвати једнакоправни и конститутивни на цијелој територији БиХ. Нема никакве потребе да премијер Пленковић упознаје шефове држава и влада чланица ЕУ са стањем у БиХ, јер те земље преко својих амбасада у БиХ и у контактима са званичницима БиХ добро познају ситуацију у нашој земљи - навео је Звиздић.

Беванда је у петак у писму Пленковићу навео да Звиздић на већ препознатљив начин инсинуира и, служећи се опробаним рецептом замјене теза кроз изношење демагошких фраза и неистина, на опскуран и недипломатски начин демантује његова иступања у институцијама Европске уније.

- Ви, као легитимни представник Републике Хрватске, имате обавезу да штитите одредбе Дејтонског споразума, а поготово у дијелу када се ради о угрожености конститутивности народа у БиХ, што је, без сваке сумње, случај након октобарских општих избора, када је цјелокупна домаћа и свјетска јавност могла сагледати фрапантну истину да један конститутивни народ може, без имало скрупула, изабрати члана Предсједништва другом конститутивном народу - навео је Беванда.

Он наводи да је хрватски премијер Пленковић исказао спремност да снагом свог ауторитета и легитимним путем укаже представницима институција Европске уније на ове аномалије и недемократско понашање, с израженом тенденцијом мајоризовања најмалобројнијег народа у БиХ.

- На крају желим напоменути да Савјет министара БиХ није влада, па самим тиме ни господин Звиздић није премијер, тако да исказани ставови господина Звиздића у медијима не представљају службене ставове Савјета министара БиХ, него су то искључиво лични или страначки ставови и невјешт покушај политизовања и дезинформисања јавности и стављање кључних питања и проблема за демократску, али и сваку будућност БиХ у други план - закључио је Беванда.

Тезе из 19. вијека

Изјаве Дениса Звиздића у петак је прокоментарисао и Пленковић, рекавши да су тезе и теорије о немијешању у унутрашње послове остале у међународним односима у 19. вијеку.

- Ми смо сада у 21. вијеку. С обзиром на чињеницу да је Хрватска и потписник и гарант Дејтонског мировног споразума, заинтересовани смо да се он и 23 године након потписивања спроводи онако како је и замишљен - рекао је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана