Беванда: Већ дуже вријеме нема парламентарне већине

Срна
Беванда: Већ дуже вријеме нема парламентарне већине

Сарајево - Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да се по гласању у Парламентарној скупштини БиХ види да већ дуже вријеме нема парламентарне већине и да је дошло до подјела у појединим клубовима и оснивања нових, те да је стање знатно другачије у односу на период када је формиран Савјет министара.

"Ускоро улазимо у изборну годину и не видимо ко би сада прихватио функцију предсједавајућег Савјета министара и на који би се начин изјашњавало Предсједништво БиХ у вези с мандатаром. Много је то сложенији процес од незадовољства радом извршне власти", рекао је Беванда за "Дневни аваз".


Он је нагласио да постоје ствари које се морају рјешавати без обзира на политичка превирања, те да поједина министарства добро обављају свој посао, не пробијају рокове и испуњавају обавезе.

"Било би наивно рећи да није могло више, али могло се више и у извршној и у законодавној власти. Политичке размирице кочиле су законоска рјешења која су стизала из Савјета министара. Дешавало се и да у Савјету министара сви немамо довољно воље и снаге да се ухватимо у коштац с реформским законима и одлукама", навео је Беванда.

Он је додао да је добар замах био на почетку мандата када је договорена Реформска агенда, механизам координације, предата апликација за чланство у ЕУ, испреговаран аранжман са Међународним монетарним фондом /ММФ/, након чега су, како је навео, кренуле дневнополитичке калкулације, које су зауставиле даљи напредак.

Министар финансија и трезора БиХ тврди да неће бити никаквих посљедица за буџет БиХ уколико не буде било новца од ММФ-а, јер се новац уплаћује у буџете ентитета, а БиХ не користи ни фенинг.

"Свјетска банка има пратеће пројекте уз ангажман са ММФ-ом и они су корисни због спровођења реформи и консултантских услуга и наравно финансијске подршке", рекао је Беванда.

Према његовим ријечима, познато је да земља губи око милијарду КМ за инфраструктурне пројекте због неусвајања измјене Закона о акцизама, због чега су сви на губитку. /крај/бм/жс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана