Беванда: Уговор о зајму за унапређење стабилности банкарског сектора

Срна
Беванда: Уговор о зајму за унапређење стабилности банкарског сектора

Сарајево - Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда информисао је посланике у Представничком дому парламента БиХ да уговор о зајму између БиХ и Свјетске банке вриједности 56,6 милиона евра има за циљ унапређење стабилности банкарског сектора.

Он је навео да пројекат има посебну компоненту за Федерацију БиХ /ФБиХ/ и Републику Српску, а његовом имплементацијом била би омогућена подршка агенцијама за банкарство, односно стабилност банака.


"Укупна вриједност пројекта је 56,6 милиона евра - по 23,3 милиона за ФБиХ и Републику Српску, са роком отплате од 32 године, од чега је седам година грејс период", прецизирао је Беванда, напомињући да су крајњи носиоци задужења ентитети.

Комисија за спољне послове Представничког дома парламента БиХ дала је негативно мишљење за ратификацију овог споразума који је потписан 31. октобра 2017. године, а коначну одлуку о томе донијеће Представнички дом.

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ претходно су обавили расправу о посланичкој иницијативи Сенада Шепића, Салка Соколовића и Садика Ахметовића за утврђивање максималног износа малопродајне марже дистрибутера нафте и нафтних деривата.

Образлажући иницијативу, посланик Независног блока Сенад Шепић истакао је да је циљ утврдити колика је тачна маржа по литру горива с обзиром да се широм БиХ она креће између 20 до 40 фенинга, као и да се терет поскупљења након увођења Закона о акцизама ограничи и пребаци на дистрибутере нафте.

Шепић сматра да је подршка оваквој иницијативи начин да се власт након повећања акциза покаже одговорном.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић истакао је да се иницијатива Шепића, Соколовића и Ахметовића састоји од два дијела у којој се, у првом, од Савјета министара тражи да истражи која је висина маржи и други дио којим се тражи њихово ограничавање.

"Тај други дио иницијативе је немогућ због слободног тржишта и права на слободно формирање цијена. Предлагач иницијативе се требао ограничити само на истрагу о висини мажре јер нема механизма за провођење њеног другог дијела", појаснио је Новаковић.

Посланик СББ-а Мирсад Исаковић нагласио је да су цијене на бензинским пумпама много веће него што је предвиђено увођењем акиза, напомињући да Парламентарна скупштина БиХ нема надлежности диктирања цијена.

Исаковић сматра да би држава била у могућности да интервенише на слободном тржишту једино у случају да има робне резерве те да "питање дивљања цијена нафте и нафтних деривата треба упутути Савјету министара, који мора имати одговарајућу стратегију".

Посланик БПС-а Заим Бацковић сматра да је неопходно ићи према доношењу закона којим би се у појединим областима лимитирале максималне марже, што је пракса и у демократској Европи.

Предсједник Клуба посланика ХДЗ-а Никола Ловриновић истиче да је ријеч о немогућој иницијативи, те да је предлагач требао да размисли и о велепродајним маржама.

Шеф Клуба посланика СДП-а Саша Магазиновић рекао је да је први дио иницијативе неспоран и да треба истражити висину маржи, али да је други дио непроводив.

"У сваком случају, добро је да је ово питање покренуто у парламенту. Заједно би требали да настојимо да иницијатива буде проводива", додао је Магазиновић.

Шеф клуба СДП-а сматра да би други дио иницијативе требало преформулисати у спријечити злоупотребе Закона о акцизама, с обзиром на различите покушаје да се "лови у мутном".

Посланици Представничког дома расправили су све тачке дневног реда данашње сједнице и очекује се гласање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана