Bevanda: U rješavanje problema uključiti sve nivoe vlasti, a ne prizivati državne udare

Srna
Bevanda: U rješavanje problema uključiti sve nivoe vlasti, a ne prizivati državne udare

Sarajevo - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda ocijenio je u izjavi za Srnu da nije dobro preduzimati nikave samostalne aktivnosti u vezi situacije sa migrantima u BiH i da je nužno da se u rješavanje ovog problema uključe svi nivoi vlasti u BiH, a ne da se prizivaju "državni udari".

On je podsjetio da se na prošloj sjednici Savjeta ministara BiH razgovaralo o migrantskoj krizi s kojom se susreće BiH i da su svim ministrima poznate okolnosti i mogućnosti u kojima se rješavaju problemi migranata, zbog čega nije dobro izlaziti s ishitrenim izjavama i dodatno dizati tenzije.

"Treba nastupiti kao država u skladu sa ustavnim nadležnostima, a ne prizivati nekakve državne udare i treba poštovati odluke i nadležnosti nižih nivoa vlasti prije nego se preduzme bilo koja aktivnost", poručio je Bevanda.

On je ustvrdio da migrantska kriza mora biti pod kontrolom koordinacijskih tijela koje uključuju sve nivoe vlasti, ako se želi ostati hladne glave i da se odgovorno rješavaju problemi s kojima se već duže vrijeme susreće cijela Evropa.

Pet autobusa sa 270 migranata koji su jutros iz Sarajeva krenuli ka azilantskom centru Salakovac kod Mostara policija je zaustavila u Konjicu i vratila na Ivan-sedlo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona uputilo je Specijalnu jedinicu na Ivan-sedlo a interventnu policiju na lokaciju Vladičinog hana, sjeverno od Mostara kako bi onemogućili prolazak migranata iz Sarajevu u Azilantski cenatra Selakovac, javio je dopisnik Srne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana