Беванда: Повећање акциза отвара могућност и за друге кредите

Срна
Беванда: Повећање акциза отвара могућност и за друге кредите

Сарајево - Министар финансија БиХ Вјекослав Беванда констатовао је да су се усвајањем сета закона о повећању акциза за гориво, осим за добијање друге транше кредита Међународног монетарног фонда /ММФ/, за ентитете стекли услови и за нове кредитне споразуме, прије свега са ЕБРД, Кувајтским и ОПЕК фондом, који су намијењени за изградњу путева и ауто-путева у БиХ.

"Имамо уговорено и у фази уговарања 800 милиона КМ за изградњу путева, прије свега ауто-пута на коридору жПет цеж, али и осталих путева", рекао је Беванда на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, анализама је утврђено да предузећа за путеве и ауто-путеве у БиХ не могу више издржати терет кредита због чега се приступило рјешењу намјенског повећања акциза.

Беванда је објаснио да ће средства која ће бити убрана од акциза, како не би било манипулације и како не би било сумње да се користе за буџетске трошкове, намјенски бити издвајана на рачуне предузећа за путеве и ауто-путеве у оба ентитета.

"Новац неће бити кориштен за градњу, него ће бити колатерал за кредите који су већ уговорени и који ће омогућити градњу", прецизирао је министар финансија БиХ.

Он је додао да је једним од закона из овог сета привремено договорено да се новац од повећаних акциза на гориво привремено дијели у омјеру 59 одсто Федерацији БиХ /ФБиХ/, 39 одсто Републици Српској и два одсто Брчко дистрикту.

"Након примјене ових закона отвориће се могућност измјене закона", рекао је Беванда, истичући да је највише несугласица било у вези са расподјелом средстава.

Када је у питању Нацрт закона о измјени и допуни Закона о Агенцији за осигурање депозита, Беванда је рекао да се њиме, након свих потреса у банкарском сектору, предвиђа могућност приступа реструктурисању.

"Највећа новост је да ће бити формиран фонд за реструктурисање", рекао је Беванда и додао је предвиђено формирање контролног тијела које ће добити овлаштења да интервенише у ситуацијама кад нека банка падне или у неким другим ситуацијама кад је потребно интервенисати.

Беванда је подсјетио да је усвајању овог закона претходило усвајање закона о банкама и агенцијама на нивоу Републике Српске и ФБиХ, са којим је овај закон усклађен.

Закон о Агенцији за осигурање депозита, према Бевандиним ријечима, Савјету министара упутио је Управни одбор Агенције у којем су гувернер Централне банке, те министри финансија ентитета и БиХ.

"Сви учесници су гласали жзаж и зато је он упућен Савјету министара БиХ", рекао је Беванда и додао да ће овај закон бити упућен парламенту БиХ на усвајање.

У одговору на новинарско питање како спријечити посљедице које ће претрпјети пољопривредници због повећања акциза на гориво, Звиздић је рекао да је Савјет министара БиХ раније исказао подршку на Шаровићеве приједлоге за увођење "плавог дизела" или било које друге форме помоћи пољопривредницима.

"То је, наравно, укључивало потребу да се ентитетски буџети за пољопривреду повећају у 2017. години", рекао је Звиздић и са жаљењем констатовао да су средства за подстицај пољопривреди остала идентична прошлој години.

Он је додао да су више пута покретане активности како би БиХ почела користити бесповратна средства за пољопривреду из ИПА фондова ЕУ, али да Република Српска није дала сагласност за оснивање заједничке платне агенције за утрошак тих средстава.

"Годишње због тога губимо 20 до 30 милиона евра", рекао је Звиздић, наводећи да Република Српска није дала сагласност ни за издвајање једног или два фенинга из акциза за пољопривреду. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана