Беванда Пленковићу: Звиздићево писмо о пељешком мосту није службени став Савјета министара

Срна
Беванда Пленковићу: Звиздићево писмо о пељешком мосту није службени став Савјета министара

Сарајево - Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда изјавио је данас да је писмо које је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић упутио хрватском премијеру Андреју Пленковићу, а којим се тражи да Хрватска обустави изградњу Пељешког моста, једнострани акт који ни на који начин не представља службени став Савјета министара.

Беванда је подсјетио да је Савјет министара на сједници 19. јула прошле године једногласно усвојио извјештај министра транспорта и комуникација Исмира Јуска у којем се наводи да нема формалних препрека за изградњу Пељешког моста и да то не треба повезивати са Конвенцијом о праву мора.

"Истичем да Звиздић приликом слања писма хрватском премијеру Андреју Пленковићу није извршио минимум консултација ни са члановима Колегијума Савјета министара, нити је своје ставове понудио члановима Савјета министара на изјашњавање", рекао је Беванда.

Он је подсјетио на слична писма које је писао министар цивилних послова Адил Османовић званичницима ЕУ у августу прошле године, али и раније дописе Звиздића, као и чланова руководства парламента БиХ, Шефика Џаферовића и Сафета Софтића.

"То су по мојој оцјени њихови лични ставови иза којих не стоје институције. Треба подсјетити и на заједничку сједницу Савјета министара и Владе Хрватске, одржане 7. јула, током које је Пељешки мост био једна од тема, а да до данас нису понуђени на верификацију записници са те сједнице", напоменуо је Беванда.

Он је указао на штетне посљедице таквог поступања с обзиром на чињеницу да се у већем дијелу медија у БиХ ти ставови представљају као службени ставови ове земље, што није случај.

Звиздић је јуће упутио писмо хрватском премијеру Пленковићу у којем га моли да Хрватска обустави градњу Пељешког моста док се не ријеши питање границе на мору између двије земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана