Беванда: Овај сазив неће усвојити годишњи национални програм

Срна
Беванда: Овај сазив неће усвојити годишњи национални програм

​Сарајево - Министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ у техничком мандату Вјекослав Беванда сматра да у овом сазиву неће бити усвојен годишњи национални програм за активирање Акционог плана за чланство у НАТО (МАП).

Беванда је за “Вечерњи лист” издање за БиХ рекао да је за понедјељак, 11. март, заказана сједница Савјета министара и да је “координатор послао ургенцију за уврштавање ове тачке на дневни ред”.

Он је нагласио да се овај проблем, по процедурама, не може ријешити без Савјета министара, али да не искључује могућност да се деси чудо.

“Хоће ли се наћи неки заобилазни пут, стварно не знам”, каже Беванда.

Коментаришући спекулације да министар одбране у Савјету министара у техничком мандату Марина Пендеш може годишњи национални програм однијети у Брисел, јер је све ријешено на техничком нивоу, Беванда каже да би то препустио новом сазиву Савјета министара.

“Видјећемо ко ће бити нови министар одбране. Баш бих волио видјети хоће ли га тај министар тако једноставно донијети. Није то питање баш тако за играње”, поручио је Беванда.

На захтјев српских министара са дневног реда сједнице Савјета министара у техничком мандату почетком фебруара скинута је тачка дневног реда Приједлог годишњег националног програма БиХ за период од 2018. до 2019. године, а претходно је скинута са дневног реда у јануару.

Сједница Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ, која је била заказана за 20. децембар прошле године, није одржана због недостатка кворума након што су на састанку званичника Републике Српске код предсједника Жељке Цвијановић српски чланови Комисије позвани да не учествују у њеном раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана