Bevanda: Očekivana odluka Izvršnog odbora MMF-a

Srna
Bevanda: Očekivana odluka Izvršnog odbora MMF-a

Sarajevo - Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je Srni da je odluka Izvršnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ o isplati druge tranše proširenog aranžmana sa BiH očekivana, jer uz povoljne kredite uključuje i sprovođenje važnih reformi na koje se, zbog nekih razloga, vlasti teško odlučuju bez obzira što je poznata njihova dobrobit.

"MMF daje najjeftiniji novac kojeg prate reforme i to su razlozi zbog kojih nam je neophodna saradnja s ovom međunarodnom finansijskom institucijom", rekao je Bevanda.

On je podsjetio da je Ministarstvo finansija i trezora BiH završilo sve pripremne radnje koje prethode isplati tranše MMF-a u skladu sa propisanim procedurama, tako da novac može biti uplaćen na račun Centralne banke BiH i dalje entitetima.

Izvršni odbor MMF-a odobrio je BiH isplatu druge tranše Proširenog aranžmana u iznosu od oko 74,6 miliona evra. Ukupni iznos do sada doznačenih sredstava iznosi 149,3 miliona evra.

Sredstva MMF-a se u omjeru dvije trećine Federaciji BiH i jedna trećina Republici Srpskoj prebacuju na račune entitetskih vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana