Беванда: Новалић прешао сваку мјеру

Жељка Домазет
Беванда: Новалић прешао сваку мјеру

Сарајево - Министар финансија и трезора и предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање Вјекослав Беванда рекао је јуче да ће и он убудуће искористити све законске могућности и одговорити премијеру Федерације Фадилу Новалићу за ширење злонамјерних неистина.

Осврћући се на Новалићеве тврдње да је Федерација БиХ оштећена за 32 милиона марака годишње због расподјеле прихода од путарина, констатовао је да је то ноторна неистина.

- Ево већ 12 година има и ријетки су случајеви да ја полемички одговарам и коментаришем било чије изјаве. Међутим, морам рећи да је господин Новалић прешао сваку мјеру. Једноставно не говори истину и упућује такве ствари путем медија. Новалић у свим својим јавним наступима, а како је почела кампања, то је још жешће, не говори основну чињеницу. Привремена одлука предвиђа десет одсто резервисаних средстава која стоје док се ентитетске власти не договоре о поравнању - рекао је Беванда.

Казао је да је тренутно на рачуну Управе за индиректно опорезивање више од 30 милиона марака, које стоје нераспоређене.

- Када Новалић, умјесто да напада мене, сједне и рачунски то стави на сто, онда ће ствари бити ријешене. Жао ми је што је сам УИО који храни све буџете на свим нивоима власти и при том биљежи стални раст сада на удару оптужби. Што се тиче јавне ријечи на које се Новалић позива у тим дописима које шаље ја му више одговарати нећу. Будући да пријети тужбама и ја ћу предузети све радње које ми стоје на располагању да бих спријечио ширење неистина, злонамјерности и увреда - рекао је Беванда.

Појаснио је да је Закон о акцизама који укључује и путарину донесен на основу потписаног споразума између предсједнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић и премијера Федерације БиХ Фадила Новалића.

- Тужбе нису никакво рјешење. Међутим, морате имати капацитет и доћи до рјешења. За свако рјешење које они постигну ја ћу гласати - казао је Беванда.

Нове дионице

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и директор Одјељења за транспорт Европске банке за обнову развој Сју Берет потписали су јуче уговор од 180 милиона евра кредита за изградњу двије дионице аутопута Поприкуше - Немила дужине 5,1 километар и Мостар Југ - тунел Квањ дужине 8,7 километара, те тунела Иван на коридору 5Ц.

- Овај споразум ће обезбиједити нове километре аутопута на коридору 5Ц у БиХ. Корисницима кредита желим да што прије заврше тендерске процедуре и успјешно окончају радове на овим дионицама аутопута кроз БиХ - рекао је Беванда и захвалио Делегацији Европске уније за знатан допринос изградњи аутопута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана