Беванда: Није усвојена одлука о расподјели 11 милиона КМ од путарина

Срна
Беванда: Није усвојена одлука о расподјели 11 милиона КМ од путарина

Бањалука - Предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Вјекослав Беванда рекао је данас да није усвојена одлука о расподјели 11 милиона КМ прикупљених од путарина прије усвајања измјена и допуна Закона о акцизама у БиХ јер су против били чланови УО из Федерације БиХ и нагласио да ће ова средства и даље бити акумулирана на посебном рачуну.

Он је појаснио да је Управни одбор УИО усвојио привремену одлуку о расподјели прихода од путарина која су акумулирана на посебном подрачуну за изградњу ауто-путева након што су 1. фебруара ступиле на снагу измјене и допуне сета закона који се односе на акцизе.


“Након усвајања ове одлуке створени су услови да се прикупљених 165,2 милиона КМ на рачуну Централне банке БиХ расподјели по досадашњем моделу гдје ФБиХ припада 59 одсто, Републици Српској 39, а Брчко дистрикту два одсто, с тим да 10 одсто средстава остају резервисана на рачуну у случају да у наредном периоду дође до поравнања међу ентитетима”, рекао је Беванда новинарима у Бањалуци након сједнице Управног одбора УИО.

Он је навео да је током расправе истакнуто да су расподјелом намјенских средстава од путарина створени услови да ентитетска подузећа наставе изградњу ауто-путева и испуњавају своје обавезе према кредиторима.

Према његовим ријечима, чланови УИО разматрали су данас и информацију о стању у вези с извршењем пресуде Суда БиХ у корист Републике Српске по којој је Управа дужна да исплати 15 милиона КМ без затезних камата због непостојања одлука о поравнањима у 2009. и 2010. години.

“Директор УИО упознао је чланове Управног одбора да је до сада по овој пресуди скинуто више од четири милиона КМ са неколико рачуна Управе, те да то ствара проблеме у раду јер се средства скидају и с депозитних рачуна”, навео је Беванда.

Он је појаснио да након што је прихватио иницијативу радне групе о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ којим би се увео мораторијум на три године на повећање специфичне акцизе на цигарете, Управни одбор УИО данас је усвојио нацрт овог закона и упутио га у даљу процедуру Савјету министара.

Бванда је навео да Управни одбор УИО није дао позитивно мишљење на Приједлог измјена и допуна Закона о акцизама који се односи на смањење акцизе на гориво, а који је у процедури на приједлог три посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана