Bevanda: Mektić obmanuo javnost, Hrvati nisu ni glasali

Ž. D.
Bevanda: Mektić obmanuo javnost, Hrvati nisu ni glasali

Sarajevo - Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je juče da je netačna tvrdnja ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da su hrvatski ministri u Savjetu ministara BiH na telefonskoj sjednici oborili sporazum o transportnoj zajednici jugoistočne Evrope.

Mektić je kazao da su ministri iz HDZ-a BiH uoči samita u Trstu na kojem BiH nije potpisala ovaj dokument oborili ugovor, navodno štiteći srpske interese, zbog čega je BiH izgubila 50 miliona evra, a da je on glasao za ugovor. Bevanda kaže da se hrvatski ministri nisu ni izjašnjavali o ugovoru.

- Nismo se o tome izjasnili ni na jednoj od dvije telefonske sjednice koje su održane 10. i 12. jula u večernjim časovima. Na tim sjednicama nije bilo ni proste većine. Mektić vjerovatno nije kontaktirao sa generalnim sekretarom - rekao je Bevanda.

Podsjetio je da poslovnik o radu Savjeta ministara ne poznaje institut telefonske sjednice i da te dvije sjednice nisu zakazane 24 časa ranije, kao što je propisano tim dokumentom.

- Žao mi je što Mektić ne vlada činjenicama kada je riječ o sjednicama. Iz tog, vjerovatno, proističe i situacija da se dezavuiše javnost - rekao je Bevanda.

Savjet ministara na redovnim sjednicama nije prihvatio prijedlog ugovora zbog protivljenja ministara iz Srpske, koji su svoj stav objasnili negativnim mišljenjem Vlade RS. Vlada RS donijela je odluku da će prihvatiti ugovor pod uslovom da Savjet ministara usvoji zaključak kojim će biti utvrđeno da tri nadležna ministarstva učestvuju u definisanju stavova i njihovom predstavljanju u ime BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana