Беванда: И Хрватима омогућити да бирају своје представнике

Срна
Беванда: И Хрватима омогућити да бирају своје представнике

Бањалука - Министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Вјекослав Беванда изјавио је вечерас да је оптимиста да ће доћи до измјена Изборног закона и да ће се Хрватима бити омогућити да бирају своје представнике.

"Оно што је набитније је да доће до измјена Изборног закона који ће омогућити примјену резултата избора", рекао је Беванда.

Он је за Радио-телевизију Републике Српске рекао да једноставно није добро непровођење пресуде Уставног суда везано за избор чланова Дома народа у Федерацији БиХ и члана Предсједништва БиХ.

"Не видим разлог за опструкцију спровођења пресуде Уставног суда, и то од оних који се заклињу у Устав и БиХ. Шта је то толико ненормално да се Хрватима омогући да бирају своје представнике у Дому народа ФБиХ и хрватског члана Предсједништва? Друга два народа то имају, а Хрвати немају", рекао је Беванда.

Коментаришући позив СДА да високи представник у БиХ Валентин Инцко треба да наметне измјене Изборног закона, Беванда је рекао да никада не би позивао да неко нешто наметне.

"Кад неко нешто неће да уради за столом, да призна оно што пише у Уставу, а то је конститутивност и равноправност, онда се потеже за високим представником. Ја никада не бих позивао да ми неко нешто наметне и искрено се надам да ће опструкције престати", каже Беванда.

Говорећи о политичкој ситуацији на нивоу БиХ, Беванда је навео да одавно нема стабилне парламентарне већину на нивоу БиХ и да то наравно утиче и на рад Савјета министара.

"Већина се формира од случаја до случаја или имамо и ситуацију да сами посланици предлажу законе. То је предизборна година која, откакао сам ја 11 година у извршној власти, никада раније није почела", рекао је он.

Осврћући се на економске теме, Беванда је потврдио да је директан ефекат усвајања Закона о акцизама БиХ потписивање низа уговора са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и Европском инвестиционом банком (ЕИБ), чиме су једноставно одблокирани давно договорени послови.

Беванда, који је у уторак, у Бањалуци присуствовао потписивању уговора са ЕИБ-ом о гранту ЕУ од 6,8 милиона евра за суфинансирана изградње прекограничног моста на ријеци Сави код Градишке, између БиХ и Хрватске, рекао је да је тиме завршена финансијска конструкција и да се нада да ће тај деценијски проблем убрзо бити ријешен.

"Колико је то битно говори и сама чињеница да је то један од два `бип` прелаза, други је Бијача", рекао је Беванда.

Он је подсјетио да је око тог моста био проблем на хрватској страни и да је дуго требало да се све усагласи.

"Уколико тендер буде убрзо окончана, новац је осигуран, добиће се један добар граничан прелаз са свом инфраструктуром. Надам се да ће то све ићи нормалним током и очекујем што прије реализацију, а стручњаци кажу да је вријеме градње око двије године", рекао је Беванда.

Беванда, који је присуствовао и потписивању кредитног споразуима са Европском инвестиционом банком о додатном кредитном задужењу за 47 милиона евра за изградњу ауто-пута Бањалука-Добој, рекао је да је споразум директан ефекат усвајања Закона о акцизама.

"То је један изузетно важан прометни правац. И ово вам је директан ефекат усвајања закона о акцизама, једноставно су одблокирани давно испреговарани послови. И надам се да ће ово допринијети да се он заврши и да у БиХ имамо што више квалитетних праваца и олакшан промет људи и робе", рекао је Беванда.

Он је истакао да је након усвајања Закона о акцизама, то био четврти кредитни споразум у чијем је потписивању учествовао.

"Створен је основ, има новца, и сада треба што прије да се завршавају послови и да имамо и директене и индиректве ефекте у БиХ на статус и људи и простора на којем живимо", каже Беванда

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана